Ombudsman: Đukanović da otkloni dileme oko izjave

"Sa druge strane, gdje počinje nezavisnost, a gdje nastaje zloupotreba ovog načela pitanja su za svaki konkretan slučaj. Ako takve devijacije postoje one su pitanje na koje se odgovor daje u odgovarajućem postupku i uz dovoljno činjenica relevantnih za taj događaj"
15201 pregleda 10 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Bjeković, Foto: Savo Prelević

Poruka predsjednika se prvenstveno mora sagledati u kontekstu ustavnih ograničenja funkcija pojedinih organa i grana vlasti, na šta se i sam predsjednik pozvao, rekao je za "Vijesti" ombudsman Siniša Bjeković.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prije dva dana na Javnom servisu kazao da se suprotstavljanje Zakonu o slobodi vjeroispovijesti pretvorilo u obračun sa državom i udar na crnogorski nacionalni interes.

Milo Đukanović
Đukanović(Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore)

"Crnogorci jako vole da raspolažu svojom nezavisnošću bez osjećaja odgovornosti kako koristiti tu nezavisnost, a posebno kada je riječ o nezavisnosti unutar neupitnog državnog interesa. Tu nezavisnost kroz podjelu vlasti vam je dala ova država usvajajući Ustav. Ta nezavisnost svakako nije beskonačna. Ukoliko želite da budete beskonačno nezavisni nemojte da radite u tim državnim organima i najbolje - nemojte da živite u ovoj državi. Ali, ako ste se prihvatili da budete dio izvršne ili zakonodavne ili tužilačko-sudske vlasti, posebno mislim na sudije, onda ste u obavezi da ne kao običana čitalac na ovaj ili onaj način tumačite određene pojave koje opisujemo kao neupitan atak na državu Crnu Goru, na njene suštinske nacionalne interese, nego ste obavezni da to prepoznajete i ponašate u skladu sa svojim ovlašćenjima u odbrani crnogorskog nacionalnog interesa. To se nedovoljno radi i to je pokazala ova situacija i pokazala potrebu da država djeluje kao efikasan i skladan sistem bez obzira na podjelu vlasti", poručio je tada Đukanović.

"U tom smislu nezavisnost je jedan od ustavnih principa koji se tiče pravosuđa, Ustavnog suda, pa i institucije kojoj ste se obratili. Sa druge strane, gdje počinje nezavisnost, a gdje nastaje zloupotreba ovog načela pitanja su za svaki konkretan slučaj. Ako takve devijacije postoje one su pitanje na koje se odgovor daje u odgovarajućem postupku i uz dovoljno činjenica relevantnih za taj događaj. Naravno, terminologija koja se upotrijebi treba da otkloni svaku dilemu značenja izgovorenog, a čini nam se da u ovom slučaju to može učiniti sam predsjednik, kako se ne bi na različite načine i proizvoljno tumačila njegova izjava”, rekao je Bjeković za "Vijesti".

Bonus video: