Varhelji pozvao opoziciju da učestvuje na izborima

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je, kako je kazao premijer, donijet u skladu sa preporukama Venecijanske komisije
16788 pregleda 82 komentar(a)
Varhelji i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Varhelji i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.02.2020. 12:08h

Predsjednik Vlade, Duško Marković, razgovarao je danas sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Oliverom Varheljijem, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, i poručio da integracija u EU nema alternativu.

Varhelji je kazao da reforme, naročito u vladavini prava i medijskih sloboda treba da se ubrzaju.

Istakao je da će se danas sastati i sa predsjednikom Milom Đukanovićem i opozicijom.

"Crna Gora ne može biti upješna osim ako svi radimo u tom pravcu. I opozicija mora raditi na postizanju uspjeha u Crnoj Gori", kazao je Varhelji, koji je pozvao opoziciju da učestvuje na izborima.

Marković je kazao da se nova metodologija pregovaranja sa Evropskom unijom ne odnosi na Crnu Goru, ali da će se sagledati kako ona može biti nova vrijednost za naš proces pregovora. "To je kompatibilno sa našim opredjeljenjem koje u prvi plan stavlja kvalitet reformi", kazao je Marković.

Premijer je istakao da je komesaru Varheljiju saopštio da država "nije sjedjela skrštenih ruku", već da su joj u fokusu bile vladavina prava i medijske slobode.

Premijer je kazao da je istakao komesaru odlučnost Crne Gore da nastavi da radi "na stvaranju uslova da privremeno zatvorimo još set poglavlja za koje smo već postigli internu spremnost".

Marković je kazao kako je obavijestio komesara o inicijativi Vlade upućene političkim i društvenim akterima za dijalog o izbornim uslovima i svim pitanjima koja su važna za našu evropsku agendu.

Zajednički interes integracije u EU, kako je istakao, prevazilazi ostale interese i ambicije, te da je u narednoj, finalnoj i najzahtjevnijoj fazi integracija, neophodno da oko evropskih pitanja pokažemo političku zrelost i kapacitet.

Marković je u razgovoru sa Varheljijem, kako je saopšteno iz Vlade, istakao i da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije – S3 i o daljim fazama razvoja regionalnog projekta SEEIIST koji je inicirala Crna Gora.

Bonus video: