Gutereš sa Brajovićem: Crna Gora igra značajnu ulogu u regionu

Predsjednik parlamenta je, izrazivši zadovoljstvo prilikom da razgovaraju, istakao da Crna Gora jako cijeni partnerski odnos sa Ujedinjenim nacijama
1560 pregleda 1 komentar(a)
Brajović i Gutereš, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština CG
Brajović i Gutereš, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština CG

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antonijom Guterešom.

Brajović je, kako je saopšteno iz Skupštine, izrazivši zadovoljstvo prilikom da razgovaraju, istakao da Crna Gora jako cijeni partnerski odnos sa Ujedinjenim nacijama, te naglasio da je Crna Gora posvećena temeljnim vrijednostima UN i da je kao građanska i sekularna država siguran dom za sve svoje građane.

Govoreći o regionu, Brajović je, dodaje se, ponovio važnost očuvanja regionalne stabilnosti i neophodnosti pune integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao preduslova za brži napredak regiona. Dodao je da je jako važno jače prisustvo Ujedinjenih nacija, naročito u projektima koji za cilj imaju jačanje demokratskih procesa.

Gutereš je, kako navode iz Skupštine, istakao važnost saradnje UN sa Crnom Gorom, koja igra značajnu ulogu u regionu.

On je, dodaje se, izrazio uvjerenje da će 2020. što se tiče procesa proširenja biti uspješnija, imajući u vidu da su evropski zvaničnici potvrdili da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta.

„Budite sigurni da mi u Ujedinjenim nacijama imamo interes da podržavamo integraciju Crne Gore kao i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, jer želimo stabilan i prosperitetan region", kazao je Gutereš.

Naglasio je, zaključuju iz Skupštine, da UN stoje na raspolaganju u svim oblastima gdje Crna Gora smatra da ima prostora za jaču saradnju.

Bonus video: