Blažić: Položaj pripadnika Vojske CG i vojnih penzionera je poražavajuć

“Više od polovine pripadnika oružanih snaga nema stan, dok gotovo četvrtina onih koji posjeduju krov nad glavom žive u neadekvatnim uslovima. Neprihvatljivo je da kod nas i oficiri odlaze u penziju kao podstanari, dok javnost nema jasnu sliku šta se dogodilo sa novcem dobijenim od prodaje vojne imovine”
65 pregleda 6 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 26.02.2018. 09:29h

Predsjednički kandidat prof. dr Đorđije Blažić ukazao je danas na poražavajući socioekonomski status pripadnika Vojske Crne Gore, kao i vojnih penzionera.

Razlozi za zabrinutost postojećim stanjem, kako navodi, kreću se od ozbiljnih nedostataka postojećeg Zakona o Vojsci, preko nepostojanja najosnovnijih uslova za zaštitu na radu, ignorisanja velikog iskustva i znanja veterana koji bi mogli značajno doprinijeti povećanju borbene gotovosti, do statusa preko 2.300 vojnih penzionera, čiji je položaj, kao i položaj crnogorskih penzionera uopšte, najnepovoljniji u regionu.

Blažić ističe da nedavno potpisani Protokol o razumijevanju i saradnji sa Ministarstvom odbrane nije donio nikakva značajnija poboljšanja životnih uslova vojnim penzionerima, niti ima izgleda da će se to u skoroj budućnosti dogoditi.

“Naši veterani moraju dobiti onaj častan i povlašćen status koji imaju u gotovo svim evropskim zemljama zbog višedecenijske službe domovini”, kazao je Blažić.

Poboljšanju situacije, dodaje on, svakako nije doprinijelo ni otpuštanje na desetina vojnika po ugovoru, uglavnom mladih i pohvaljenih od svojih starješina, niti “bizarna saopštenja Ministarstva odbrane kako je otpuštanjima VCG učinjena jačom”.

“Potpuno ignorisanje opravdanog nezadovoljstva zaposlenih u sektoru odbrane i njihova nemogućnost da ga ispolje kroz postojeće institucije, sistematski demorališu pripadnike vojske i predstavljaju ozbiljnu prijetnju po odbrambenu spremnost zemlje”, kazao je Blažić, dodajući da “iznenadna otpuštanja iz vojske prošle godine predstavljaju model po kome će se izvršiti radikalno smanjenje broja zaposlenih u cijelom državnom sektoru u toku ove i naredne godine, i pored toga što se od stranih partnera i dalje čuju kritike na račun nedostatka administrativnih kapaciteta”.

Loš ekonomski status crnogorskog vojnika ne može se, smatra Blažić, poboljšati sporadičnim učešćem u misijama NATO.

“Neophodno je trajno sistemsko rješenje kojim bi se pripadnici oružanih snaga doveli u položaj ravnopravan onome u drugim malim članicama Alijanse. Nikakav medijski marketing niti rukovodilačka arogancija ne mogu prikriti nebrigu o situaciji u kojoj se osobito nalaze vojnici po ugovoru i podoficirski kadar. Ponižavajuće je da su oni na koje računamo da brane mir i sigurnost zemlje prisiljeni da u slobodno vrijeme rade dodatne poslove ne bi li sastavili kraj s krajem”. navodi se u saopštenju.

Blažić je kazao da je posebno kritična postala stambena situacija u vojsci.

“Više od polovine pripadnika oružanih snaga nema stan, dok gotovo četvrtina onih koji posjeduju krov nad glavom žive u neadekvatnim uslovima. Neprihvatljivo je da kod nas i oficiri odlaze u penziju kao podstanari, dok javnost nema jasnu sliku šta se dogodilo sa novcem dobijenim od prodaje vojne imovine”.

Blažić podsjeća na to da svi pripadnici vojske imaju zakonsko pravo na adekvatno rješenje stambenog pitanja, kao i na ogromne gubitke koje je država imala poništavanjem tendera za izgradnju vojnih stanova u nedavnoj prošlosti.

“Predsjednik Crne Gore, iako po članu 95 Ustava komanduje Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost, pokazao je potpunu nezainteresovanost za realno stanje VCG, koje je višestruko gore od onog koje javnost ima priliku da vidi. Umjesto da se stvara vojska spremna da odgovori savremenim izazovima i sve kompleksnijoj bezbjednosnoj situaciji u regionu, danas smo u situaciji u kojoj je sistematskim demoralisanjem ugrožena borbena gotovost oružanih snaga”, rekao je Blažić, dodajući da “bez ozbiljnih koraka ka vraćanju dostojanstva crnogorskom vojniku i oficiru, ne može se govoriti ni o brizi za dobrobit države”.

Prof. dr Đorđije Blažić je jedan od kandidata za predsjednika, na izborima koji su zakazani za 15. april.

Bonus video: