Sjednica u Pljevljima ponovo bez kvoruma: Opet došla dva odbornika DPS-a

Osim opoozicionih odbornika u skupštinskoj Sali i danas su se pojavila dva odbornika Demokratske partije socijalista Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin uprkos protivljenju vrha partije
3121 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sjednica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Sjednica skupštine Pljevlja, na kojoj je o inicijativi građana trebalo da se raspravlja o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti ni danas nije održana, jer odbornici koji su se pojavili u Sali nisu imali uslova za rad.

To je konstatovao odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić koji predjsedava sjednici.

Sjednica je dva puta odlagana zbog nedostatka kvoruma.

Osim opoozicionih odbornika u skupštinskoj Sali i danas su se pojavila dva odbornika Demokratske partije socijalista Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin uprkos protivljenju vrha partije.

Ostali odbornici DPS, BS i SD ne prisustvuju sjednici jer smatraju da inicijativa koju su podnijeli građani nije u nadležnosti lokalnog parlamenta.

Sekretarka Skupštine opštine Pljevlja, Emina Brković prije nekoliko dana je obavjestila odbornike da danasšnja sjednica nije zakazana u skladu sa Poslovnikom I da sjednicu koja nije započeta zbog nedostatka kvoruma, nije moguće odložiti više puta.

„Ovo što se danas dešava je prosto nevjerovatno. Skupštinska služba je pokupila dio tehničke opreme bez kojeg nema televizijskog prenosa . Nevjerovatno je i da je sekretarska potpisala a ne znam da li je napisala onoliku količinu gluposti u aktu koji smo dobili svi u petak. Jedna glava ne može sve to da smisli. Ne znam da li je ikada neko čuo da u bilo kom parlamentu sekretarka odlučuje hoće li se sjednica održati ili neće. Predlagaš određenog akta u ovom slučaju podnosilac inicijative može tražiti autentično tumačenje određene odredbe u poslovniku. O tome može jedino da se izjasni skupština jer je ona i donijela poslovnik a ne sekretarka“, rekao je Bajić koji je po struci pravnik.

Kazao je da nije bilo nikakvih poslovničkih prepreka da se danas odži sjednica jer u poslovniku to nigdje ne piše onako kako ga tumači sekretarska skupštine.

„Za njih bi bolje bilo da poslovnika nema. Gdje ga ima oni ga krše, gdje ga nema oni ga tumače gdje odredbe nema oni je u mislima popunjavaju. Vejerovatno je ovo osjećaj stida što ne mogu da se odupru na drugi način ovom nezadovoljstvu naroda. Ovoliku količinu neznanja, ali ja ne vjerujem da je neznanje pitanju jer su ovo elementarne strvari i mislim da skupštinska služba ne može a da ne zna ovo. Ovo je primjer kada neznanje može da koristi opštem cilju“, rekao je Bajić.

Rekao je da naknadno biti saopšten novi termin održavanja sjednice.

Nakon sjednice u ime podnosilaca građanske inicijative Milinko Gazdić i Milić Dujović održali su konferenciju za novinare.

„Napokon se i na institucionalan način pokazalo ko zloupotrebljava povjerenje građana i pokušava da sprovede isključivo partijske direktive, radeći nasuprot svim načelima demokratije. Кao nosioci pomenute Inicijative, dosljedno smo ispoštovali sve instance i procedure propisane Ustavom Crne Gore, Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom Opštine Pljevlja i Poslovnikom o radu SO Pljevlja; te na maksimalno demokratski i građanski način nastojali da putem za to sposobnih institucija iskažemo nezadovoljstvo građana po pitanju nedemokratski pripremanog i usvojenog Zakona, kao i nezadovoljstvo stanjem u koje su nas potvrđivanjem ovog Zakona uveli aktuelni vršioci vlasti u našoj državi Crnoj Gori. Nadali smo se da će briga za narod i državu kod pojedinaca prevazići politikantstvo, te da će kao narodni deputati učestvovati u raspravi i odlučivanju po tačkama naše Inicijative. Prisustvo sjednici i učestvovanje u raspravi bilo bi samo demokratski čin, pa i kada skuštinska većina ne bi podržala našu Inicijativu – što bi bilo njeno pravo, koje niko ne može osporiti. Upravo suprotno, prostim bojkotovanjem demokratskog načina rješavanja problema koji su sami izazvali, samo su ukinuli demokratiju u sopstvenim redovima, ne poštujući propise koje su sami usvojili, a još manje građane koji traže svoja prava“, rekao je Dujović.

On je kazao da je nakon nedemokratskog i neutemeljenog odbijanja predsjednika skupštine Dragiše Sokića da sazove sjednicu koju su zahtijevali građani Pljevalja, „uslijedilo zamešateljstvo njegovih 17 kolega odbornika u lokalnom parlamentu, koji su odlučili da bojkotuju sopstvene sugrađane koji nijesu usko politički angažovani“.

„ Pored odluke da ne učestvuju u radu parlamenta, imali smo prilike da pročitamo i njihova poluanonimna, polupismena i nemušta saopštenja, kojima su pokušali da građansku priču prevedu na njima dobro poznati teren politikantstva i mahinacija. Instruisano, loše koordinisano i disonantno djelovanje u pomenutim redovima rezultiralo je i neviđenim pritiskom na sekretarku SO Pljevlja, gospođu Eminu Brković, koja je evidentno bila ometana i brojnim telefonskim pozivima tokom rada prethodne dvije sjednice, te prinuđena da pravi izbor između prava i politikantstva. Nažalost, uprkos njenoj revnosti i trudu, za šta smo joj kao sugrađani veoma zahvalni, gospođa Brković je bila prinuđena da volšebno osmisli pravničke razloge, koji će poslužiti kao poluga i loše utemeljenje na osnovu koga predviđena sjednica danas nije sazvana“, rekao je Dujović.

On je zavalio sugrađanima i odbornicima i svima koji koji su ih podržali uprkos brojnim opstrukcijam.

„U narednim danima, iskoristićemo dalje mogućnosti koje nam po pravu pripadaju, te našu demokratsku i institucionalnu priču adekvatno nastaviti. Mi propise i položaje poštujemo, čak i kada su plod zamešateljstva, za razliku od onih koji ih zloupotrebljavaju“, rekao je Dujović.

Bonus video: