Demokrate: Namjerava li Bogdanović da u crkavama, katedralama i džamijama otvara diskoteke...?

"Nebriga DPS vlasti o kulturno-istorijskim spomenicima, koji, uzgred, imaju i veliki turistički potencijal, dovela je do toga da je najveći broj naših znamenitosti potpuno zanemaren i prepušten zubu vremena"
8659 pregleda 14 komentar(a)
Stari grad Budva, Foto: Demokratska Crna Gora
Stari grad Budva, Foto: Demokratska Crna Gora

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji pripada vlasti čiji je znak raspoznavanja pljačka i uništavanje državne imovine danas se oglasio u namjeri da drugima spočitava kako se treba odnositi prema sakralnim i istorijskim objektima, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

Bogdanović je ranije danas u saopštenju naveo da su na sakralnim objektima uzrokovana skrnavljenja od strane "njihovih držalaca".

"Kako reče ministar, savjestan odnos prema imovini jedan je od temeljnih principa u procesu zaštite kulturne baštine, ali ako se neko ponašao nesavjesno onda je to DPS vlast. U mnoštvu drugih primjera, dovoljno je pomenuti sramno stanje bedema Starog grada Budve upravo za vrijeme DPS vlasti. Ko ne govori o stanju bedema u Budvi, a to je Bogdanović, trebalo bi da ćuti o devastaciji. Vjekovni bedemi su tada simbolički okovani takozvanom Karim Rašid ‘Iluminacijom’. U vjekovne bedeme tada je ukucavano hiljade šarafa, kablova i sajli i sve je to naplaćeno građanima Budve. Na ovom primjeru DPS je pokazao svoj odnos prema kulturnom blagu", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da se iz toga se nameće pitanje da li je namjera Bogdanovića i njegovog tima da u crkavama, katedralama i džamijama otvara diskoteke po ugledu na nekadašnju Budvu?

"Nebriga DPS vlasti o kulturno-istorijskim spomenicima, koji, uzgred, imaju i veliki turistički potencijal, dovela je do toga da je najveći broj naših znamenitosti potpuno zanemaren i prepušten zubu vremena. Da ne govorimo o nestanku vrijednih stvari iz Narodnog muzeja na Cetinju. Odnos Ministarstva kulture oličenje je nerada, ali je zato simbol populizma kojim se isti taj nerad pokušava prikriti i krivica svaliti na drugoga, što je danas Bogdanović pokušao i učiniti", poručile su Demokrate.

Oni navode da je važno napomenuti da je Svjetska banka Vladi Crne Gore za brigu o državnoj imovini dala ocjenu D, koja nije prelazna, nego najniža moguća.

"U posljednjem nalazu Svjetske banke stoji da je "Vladin registar pokretne i nepokretne državne imovine nepotpun i sadrži samo podatke o grupama imovine, ali ne i informacije o njenoj vrijednosti, starosti ili korišćenju. Kada je u pitanju transparentnost raspolaganja imovinom, uprkos propisima, nijesu dostupne potpune informacije o prenosima i raspolaganju tom imovinom". Najveća ironija se sastoji u tome da ova ocjena dolazi baš u momentu kad je Vlada, na čelu sa DPS-om, najgovorljivilja u samopreporukama i samokandidovanju za najboljeg zaštitnika i čuvara svega što smatra državnom imovinom", kazale su Demokrate.

Iz te partije su naveli da nakon svega, nije jasno na osnovu kog se moralnog i empirijskog kapitala Vlada na čelu sa DPS javlja i sebe preporučuje za čuvara i zaštitnika svetinja i bogomolja svih konfesija u Crnoj Gori.

"Sve je jasnije i očiglednije: sa DPS na vlasti – teško da ćemo sačuvati i ono što nam je ostalo. A ako nam je igdje išta ostalo, to je samo svjedočanstvo da Đukanović i DPS tu još nisu bili. Tamo gdje jesu, ostaje pustoš", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: