"UPITAO SAM ZAŠTO NEMA SRBA U DRŽAVNOJ UPRAVI CRNE GORE..."

Dačić: Nisam prebrojavao crvena krvna zrnca kada sam govorio o Crnogorcima

"Moje izjave su se odnosile na neophodnost da se prekine veza agentura crnogorskih službi u Srbiji i korišćenja svih resursa u Srbiji, tu mislim i na političke funkcije i na rukovodeća mjesta, a da se istovremeno pomaže režim u Crnoj Gori i podržava zakon kojim se otima imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", rekao je Dačić
11811 pregleda 40 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da nije prebrojavao crvena krvna zrnca kada je govorio o Crnogorcima i da su njegove izjave bile usmjerene protiv onih koji su na visokim položajima u Srbiji, a pomažu vlast Crne Gore.

"Moje izjave su se odnosile na neophodnost da se prekine veza agentura crnogorskih službi u Srbiji i korišćenja svih resursa u Srbiji, tu mislim i na političke funkcije i na rukovodeća mjesta, a da se istovremeno pomaže režim u Crnoj Gori i podržava zakon kojim se otima imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luđjijem Di Majom, Dačić je kazao da "nije prebrojavao crvena krvna zrnca", nego da je upitao zašto nema Srba u državnoj upravi Crne Gore ako vlastima te zemlje "nisu važna crvena krvna zrnca".

Šef srpske diplomatije je naveo da je usvajanje crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti bila greška, da takav zakon "ne postoji nigdje u Evropi".

"Da li je moguće da Srba kojih u Crnoj Gori ima 29 odsto bude manje od pet odsto u državnoj upravi te zemlje", upitao je Dačić i dodao da Srbija "želi mir, stabilnost i dijalog sa Crnom Gorom i unutar Crne Gore".

Dačić je ponovio i da je neistina da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji napustio prošlonedjeljni sastanak zbog primjedbi koje je iznio šef srpske diplomatije.

"Neistina je da je Varhelji napustio sastanak ili da je sastanak prekinut. Ja ništa lično nisam rekao komesaru i ne znam zašto je to neko izmislio", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem Di Majom.

Dačić je kazao da je na sastanku Varheljija sa članovima Vlade Srbije u četvrtak u Beogradu iznosio primjedbe koje iznosi na svakom sastanku sa evropskim zvaničnicima.

"Na svakom sastanku iznosim primedbe zbog toga što se Briselski sporazum ne primenjuje, zbog toga što je kroz Poglavlje 35 napredak Srbije u evrointegracijama uslovljen pomakom u dijalogu sa Prištinom, i zbog toga što se EU ne izjašnjava o crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti", kazao je Dačić.

On je dodao da je Varhejiju rekao i da pita predstavnike opozicije, sa kojima se sreo kasnije tog dana, šta misle o Evropskoj uniji, da li misle da Srbija treba da bude članica Unije ili ne, kakav im je stav o kosovskom problemu, šta misle o Briselskom sporazumu i o tome da li je Krim ruski ili ukrajinski.

Preporučujemo za Vas