PORUČILA PREMIJERU DA SU SPREMNI NA DIJALOG

Vuksanović Stanković pisala Markoviću: Građani su umorni, žele pristojno da žive

“Crnoj Gori i njenim građanima je dosta podjela, korupcije, privilegovanih tajkuna, neodgovornih političara. Svima nama treba zajedništvo, stabilnost, više pravde i otvorenog dijaloga"
25358 pregleda 168 komentar(a)
“Očekujem da će premijer deklarativni pristup zamijeniti stvarnim”: Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
“Očekujem da će premijer deklarativni pristup zamijeniti stvarnim”: Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 11.02.2020. 07:17h

Otvaranje suštinskog dijaloga o vitalnim problemima društva, postizanje konsenzusa o ključnim pitanjima procesa evropskih integracija i stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora - svakako su teme koje zaslužuju razgovor ako je on zamišljen kao iskren i odgovoran, poručila je predsjednica Socijaldemokratske patije Draginja Vuksanović Stanković u odgovoru premijeru Dušku Markoviću.

On je prošle sedmice pozvao ciivlni sektor, opozicione partije i predstavnike akademske zajednice na razgovor o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i evropske perspektive države.

Duško Marković
Marković(Foto: Boris Pejović)

Dio opozicije je razgovor uslovio povlačenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, neke partije su ispostavile svoje zahtjeve a za sada je javno spremnost za dijalog iskazao civilni sektor.

Predsjednica SDP-a navodi da su oni spremni na otvoren dijalog bez obzira na razlike, propuštene prilike i izgubljeno vrijeme: “Preduslov za otvoren i iskren dijalog je postojanje snažne političke volje, prije svega na strani vlasti, da se kroz razgovor dođe do kompromisa i što je moguće šireg konsenzusa oko značajnih otvorenih pitanja, koji podstiču nestabilnost i nepotrebno dijele građane”.

Vuksanović Stanković podsjeća da se SDP tri decenije zalaže za evropski sistem vrijednosti koji podrazumijeva suštinske društvene i političke reforme u cilju dostizanja konačnog evropskog cilja – članstva CG u EU. Na otpočinjenje sveobuhvatnog političkog dijaloga, na koji premijer poziva, SDP je zvao i sa svog posljednjeg kongresa, navodi se.

“Dijalog o najboljem modelu implementacije dogovorenog izbornog zakonodavstva, kao i onih zakona koji će poboljšati izborni ambijent, depolitizacija ključnih izbornih institucija i kadrovske promjene na njihovom čelu, kao i vraćanje pune slobode javnom servisu, ali i održavanje lokalnih i državnih izbora u jednom danu svakako su teme oko kojih želimo da otvorimo istinski dijalog. Konsenzus o ovim pitanjima pokazao bi da Crna Gora ima odgovornu političku elitu,” piše u pismu koje je juče upućeno.

Vuksanović Stanković navodi da konsenzus u evropskom poimanju politike znači snagu i jedinstvo društva, koji su potrebni.

“Crnoj Gori i njenim građanima je dosta podjela, korupcije, privilegovanih tajkuna, neodgovornih političara. Svima nama treba zajedništvo, stabilnost, više pravde i otvorenog dijaloga. Građani su umorni od balkanskog manira politike, oni žele da pristojno žive od svoga rada”, dodaje se.

Vuksanović Stanković je izrazila očekivanje da će premijer deklarativni pristup zamijeniti stvarnim:” Svaki drugačiji pristup, koji ne podrazumijeva svijest o dosadašnjim greškama i jasnu riješenost da se društvo i ponašanje mijenjaju, potkrijepljenu konkretnim potezima, bilo bi golo gubljenje vremena za kojim nema potrebe”.

Preporučujemo za Vas