Grahovac: Vulin provocira, ignorišite ga

Srpski ministar odbrane kritikovao crnogorske vlasti, kazavši da mu je žao što im je srpska uniforma “toliko strašna”. Grahovac tvrdi da je to reakcija “razjarenog kaplara” i da srpska delegacija nije mogla biti uniformisana tokom privatne posjete
29170 pregleda 172 komentar(a)
Vulin u Gornjim Rovcima juče, Foto: Darimir Banda
Vulin u Gornjim Rovcima juče, Foto: Darimir Banda
Ažurirano: 12.02.2020. 08:04h

Pokušaj ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da sa oficirima Vojske Srbije dođe u uniformi u Crnu Goru, mimo državnog protokola, provokacija je koju crnogorski građani treba da ignorišu, ocijenio je analitičar geopolitike i penzionisani general Blagoje Grahovac.

“Građani Crne Gore ne treba da se sjekiraju zbog toga. Postupak je provokacija razjarenog kaplara koga neprekidno bride prsti na obaraču,” rekao je Grahovac za “Vijesti”.

Vulin je sa pomoćnikom Milanom Rankovićem i oficirima Vojske Srbije Rajkom Milovanovićem, Mihailom Zogovićem, Veskom Mimovićem i Vasilijem Furundžićem, položio juče vijenac na grob bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića u Gornjim Rovcima. Delegacija Srbije ušla je u Crnu Goru u civilnim odijelima nakon što od crnogorskih vlasti nije dobila saglasnost da to učini u vojnim uniformama.

Vulin u Srbiji često koristi uniformu, što je dio tamošnjih medija više puta dovodio u pitanje. On je ranije medijima rekao da je oblači iz praktičnih razloga.

U izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane Srbije rekao da mu je žao što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori i da “sve što se desi u Hrvatskoj, desi se na kraju i u Crnoj Gori”.

“Žao mi je što crnogorska vlast nije bila malo originalnija, nego je morala da otima savjet od Hrvata”, kazao je Vulin, koji je do sada u više navrata iznosi oštre ocjene na račun vlasti u Podgorici.

On je dodao da su tako i u Hrvatskoj zabranjivali srpskim kadetima da dođu u uniformama, da odaju poštu jasenovačkim žrtvama.

Grahovac međutim objašnjava da se u odnosima među državama, posebno kroz međuarmijsku saradnju, zvanična posjeta uvijek najavljuje godinu unaprijed ili svake godine za narednu godinu - ako postoje manifestacije koje podrazumijevaju i vojnički dio obilježavanja neke godišnjice.

“Ne mogu da pretpostavim da bi Crna Gora napravila takvu grešku da prije godinu ne najavi prvenstveno preko Ministarstva vanjskih poslova takvu posjetu”, rekao je Grahovac.

“Vijesti” od Ministarstva odbrane Srbije nijesu dobile odgovor na pitanje zašto je traženo da delegacija ide u uniformi u Crnu Goru, kada posjeta nije zvanična i kakva je praksa u Srbiji po tom pitanju.

Polaganje vijenca na grob Bulatovića
I pomen kao povod za političke manipulacije: Polaganje vijenca na grob Bulatovića(Foto: Darimir Banda)

Vulin je u izjavi objavljenoj na sajtu tamošnjeg MO, naveo da su od nadležnog ministarstva Crne Gore tražili odgovarajuću dozvolu: “Tražili smo to još u petak, a u ponedjeljak oko 14.30 nam je rečeno da je sve u redu i da će biti onako kako smo tražili. A onda su oko 21.30 pozvali našeg ambasadora da mu kažu da sve može, ali da baš uniforma ne može. I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture. Evo, drago mi je da smo saznali za šta služi Ministarstvo kulture u Crnoj Gori i saznali smo da je, izgleda, sve što je srpsko ovdje problem - da zabranjuje srpsku uniformu”, rekao je Vulin.

Prema Zakonu o strancima, tokom boravka u Crnoj Gori stranac se može kretati u stranoj vojnoj uniformi, ako boravi kao član diplomatsko-konzularnog predstavništva strane države ili druge strane misije koja u Crnoj Gori ima diplomatski status... Takođe ako je član strane vojne misije ili strane vojne delegacije za vrijeme službene posjete, ako se nalazi na školovanju u vojnoj školi, ako je član strane vojne misije ili strane vojne delegacije, sa diplomatskom ili službenom putnom ispravom, za vrijeme prelaska preko teritorije Crne Gore i ako učestvuje u vojnoj vježbi i obuci.

Grahovac
“Vulina bride prsti na obaraču”: Grahovac(Foto: Savo Prelević)

Nakon polaganja vijenca na grob Bulatovića, srpska delegacija je prisustvovala i liturgiji u manastiru Kostrikovača, u Rovcima kod Kolašina u Crnoj Gori, koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Liturgiji su prisustvovali članovi porodice Pavla Bulatovića, ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović i poslanici Demokratskog fronta Milutin Đukanović i Milun Zogović, predsjednik SNP Vladimir Jokić i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić.

Amfilohije je istakao da će Pavle Bulatović ostati zapisan u pamćenju ovog naroda kao nevina žrtva, a posebno u pamćenju Rovčana. On je rekao da je “sramno i stidno što danas na tom mjestu nije i ministar odbrane Crne Gore”.

Bulatović je ubijen 7. februara 2000. u restoranu Fudbalskog kluba Rad u Beogradu.

Darmanović: Nismo pravili problem, o motivima posjete najbolje da sami procijenite

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je juče da posjeta Vulina Gornjim Rovcima nije bila državna, već privatna. “Delegaciji je dozvoljeno da uđe u Crnu Goru u posjetu koja nije državna. Nismo pravili problem za jednu posjetu o čijim motivima je najbolje da sami procijenite”, rekao je Darmanović nakon sastanka sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom. Kada je riječ o vojnoj uniformi, Darmanović je kazao da se uniforma koristi po odgovarajućem protokolu i da je Ministarstvo kulture propisalo način na koji se koriste vojne uniforme.

Darmanović
Uniforma se koristi po odgovarajućem protokolu: Darmanović(Foto: Boris Pejović)

“Između ostalog, posjeta spomenicima od državnog značaja podrazumijeva korišćenje uniforme. Grob Bulatovića nije spomenik od državnog značaja, samim tim korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra i to je jasno saopšteno. Mi smo postupili po protokolu, što može da potvrdi i Ambasada Srbije u Crnoj Gori”, kazao je Darmanović.

Vulin je u izjavi za IN4S pitao Darmanovića - ako su uniforme oficira Vojske Srbije problem na grobu Pavla Bulatovića, a zašto onda nisu bile problem na grobu Momira Bulatovića. “Je li grob Momirov kulturno dobro, a Pavlov nije?”, poručio je srpski ministar odbrane.

U državnoj delegaciji Srbije, na sahrani Momira Bulatovića bili su i oficiri Vojske Srbije u vojnim uniformama.

Božović: Nije tačno da su pokušali da uđu u vojnim uniformama

Ambasador Vladimir Božović rekao je da su Vulin i delegacija došli vladinim avionom u Crnu Goru i da nijesu bili u uniformama. “Oni su došli u civilnim odijelima po prethodnoj saglasnosti i pravilima Crne Gore. Nije tačno da su pokušali da uđu u vojnim uniformama. Nije bilo nikakvog presvlačenja, dolazak, boravak i odlazak bili su dostojanstveni i u duhu povoda kojim su došli”, rekao je Božović “Vijestima”.

Bonus video: