"Evropske integracije Crna Gora i Srbija da postave iznad povremenih političkih previranja"

"Sagovornici iskazali obostranu spremnost za pronalaženje rješenja i unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije, imajući u vidu zajedničke interese koji su značajni i za kompletan region Zapadnog Balkana"
3458 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka Božovića i Darmanovića, Foto: Mfa.gov.me
Sa sastanka Božovića i Darmanovića, Foto: Mfa.gov.me

Evropske integracije kao zajednički cilj Crne Gore i Srbije trebalo bi postaviti iznad povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja.

To je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova nakon sastanka ministra Srđana Darmanovića sa novoimenovanim, opunomoćenim i izvanrednim ambasadororom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem.

Darmanović je istakao da na toj liniji "ne bi trebalo podizati političke tenzije, već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumijevanja koja opterećuju odnose".

"Govoreći o politici proširenja Evropske unije, naglasio je da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, te da podržavamo i Srbiju na tom putu. Istakao je da se dvije države nalaze pred novom fazom u pregovaračkom procesu i izrazio uvjerenje da je privremeni zastoj u pregovorima iza nas i da obje zemlje treba spremno i u duhu saradnje da se okrenu nastavku procesa integracije u EU", navodi se u saoštenju.

Iz Ministarsva vanjskih poslova su saopštili i da se Božović saglasio da su evropske integracije zajednički interes, pri čemu je naglasio da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvjetne saradnje.

U tom kontekstu je naglasio značaj infrastrukturnih objekata koji povezuju Crnu Goru i Srbiju– izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i korišćenje kapaciteta Luke Bar.

"Naglasio je da su u njihovom interesu najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom, i da vjeruje u svoj lični doprinos takvim odnosima. Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, ambasador Božović je kazao da Srbija podržava dijalog, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti. Sagovornici su u dugom i konstruktivnom razgovoru iskazali obostranu spremnost za pronalaženje rješenja i unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije, imajući u vidu zajedničke interese koji su značajni i za kompletan region Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: