“Dijalog i dogovor su one vrijednosti na kojima je stvorena EU"

Jonica: Zakon uzrok dodatnih podjela u Crnoj Gori

“Krajnje je vrijeme da se zapitamo da li smo mi uradili sve što je bilo do nas, da bi bili dio porodice razvijenih evropskih država i ako nismo- ko je sve odgovoran za to”, poručila je Jonica
3919 pregleda 3 komentar(a)
Jonica, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Jonica, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Zakon o slobodi vjeroispovijesti uzrok je dodatnog produbljenja podjela u Crnoj Gori, ocijenila je predsjednica Socijalista, Snežana Jonica, dodajući da podržava dijalog predstavnika Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Ona je rekla da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti centralna tema proteklih mjeseci, tako da su ostala pitanja u oblasti evropskih integracija u značajno manjoj mjeri zaokupljuju pažnju javnosti.

“Dijalog i dogovor su one vrijednosti na kojima je stvorena Evropska unija (EU), i zato ako nema dogovora unutar našeg društva kako onda možemo da očekujemo da budemo dobrodošli u društvo evropskih naroda koje je nastalo kao rezultat dijaloga i dogovora”, rekla je Jonica u intervjuu za agenciju MINA.

Ona je navela da očekuje razum i odgovornost, kako bi se kroz svestrani dijalog i dogovor došlo do rješenja na zadovoljstvo svih.

“Samo je potrebno ispoštovati evropske standarde za koje se kao država zalažemo i kojima stremimo. U ovom slučaju, aktuelna vlast je u prilici da na djelu pokaže da li je apsolutno i neotuđivo pravo svojine, pravna sigurnost i pravna jednakost samo deklarativno zalaganje ili istinski cilj Crne Gore”, smatra Jonica.

Kao što je, kako je rekla, dogovor izgradio EU, tako dogovor treba da izgradi mostove koji će od Crne Gore napraviti društvo i državu u kojoj jednako žele da žive i dobro se osjećaju i Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci i Hrvati.

Prema njenim riječima, ne treba trošiti vrijeme na traženju krivca u drugima, već se mora predano raditi na nalaženju stvarnih rješenja za brojna pitanja koja okupiraju crnogorsko društvo, a koja su ozbiljan izazov na putu EU integracija.

“Krajnje je vrijeme da se zapitamo da li smo mi uradili sve što je bilo do nas, da bi bili dio porodice razvijenih evropskih država i ako nismo- ko je sve odgovoran za to”, poručila je Jonica.

EU, kako je navela, treba stabilan Zapadni Balkan, države sa punim demokratskim kapacitetima i odgovornim upravljanjem.

Jonica smatra da Crna Gora duguje građanima više reda, rada i odgovornosti.

“Upravo građanima dokazati, a Evropi pokazati, da crnogorsko društvo sposobno da ima uređenu drzavu. Da bi se to ostvarilo potrebna je iskrena politička volja, stvarna, a ne deklarativna reforma državne uprave, ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”, istakla je Jonica.

Govoreći o novoj metodologiji procesa pristupanja EU koju je usvojio kolegijum komesara, a čija je svrha da se ponovo uspostavi vjerodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana, Jonica je rekla, da je na Crnoj Gori da li će da prihvati nove izmjene ili ne.

"Činjenica je da kao društvo imamo lošu naviku da radimo samo ono što moramo, pa mi se čini da je nova metodologija dobar recept za brzo suočavanje sa sopstvenim slabostima“, smatra Jonica.

Nova metodologija, kako je objasnila, vrednuje urađeno, ali kažnjava zastoje, i to je dobar model koji će jasno pokazati „da brzina kojom idemo u procesu evropskih integracija zavisi samo od nas“.

„Bićemo sami zaslužni za svaki veliki korak naprijed, ali i direktno odgovorni za svaki korak nazad“, zaključila je Jonica.

Preporučujemo za Vas