Nuhodžić: Crnogorski birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka

Nuhodžić je rekao "da je na nivou MUP-a, formiran Tim koji ima zadatak da prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona"
1381 pregleda 23 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP Crne Gore
Sa sastanka, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 17.02.2020. 15:32h

„Crnogorski birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka po najvišim međunarodnim standardima. Sve radimo transparentno, jer želimo da stvorimo uslove na osnovu kojih će građani moći da izaberu svoje predstavnike na slobodnim izborima, u atmosferi demokratske tolerancije, mira i poštovanja vladavine zakona“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na sastanku sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori, šefom Delegacije Evropske unije i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Tom prilikom, ministar je naglasio da značajan dio reformskih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova doprinosi unapređenju izbornog procesa, što je, u dijelu političkih kriterijuma, jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

„Upravo odgovornost prema građanima, prema biračima, opredijelila nas je da intenzivno radimo na poboljšanju pravnog okvira, koji će omogućiti da građani imaju potpuno povjerenje u izborni proces u Crnoj Gori kao budućoj državi članici Evropske unije. Naš zadatak - i vlasti i opozicije i civilnog sektora i medija - jeste da dodatno ojačamo povjerenje građana u institucije i integritet izbornog sistema. I svi treba da budemo posvećeni tom cilju“, saopštio je Nuhodžić.

On je dodao da je na nivou MUP-a, formiran Tim koji ima zadatak da prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona.

„U kontekstu ispunjavanja preporuka posmatračkih misija OEBS/ODIHR, ministar je posebno ukazao da su, od početka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, poslanici vladajuće koalicije, uz stručnu pomoć međunarodnih organizacija, civilnog sektora i akademske zajednice, pokazivali spremnost da se unaprijedi izborno zakonodavstvo. Rezultat rada Odbora su donešena zakonska rješenja: Zakon o izmjenama i dopunama zakona o biračkom spisku, Zakon o teritorijalnoj organizaciji, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakon o dopunama Krivičnog zakonika, a implementacija ovih zakona je ključna“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nuhodžić je iskazao posebnu zahvalnost Evropskoj komisiji, Misiji OEBS-a i ODIHR-a na pružanju ekspertske podrške tokom rada na reformi izbornog zakonodavstva, u duhu prijateljske i konstruktivne saradnje.

Najavio je da će, prepoznajući doprinos civilnog sektora i medija kreiranju demokratskog ambijenta za održavanje izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovati sastanke i sa nevladinim organizacijama i sa medijima, kako bi otvoreno razgovarali o svim pitanjima važnim za izborni proces iz nadležnosti ovog resora.

„Vjerujem da će mjeseci pred nama i dijalog na koji je Vlada Crne Gore pozvala sve relevantne političke i društvene subjekte, otvoriti prostor da dođemo do dogovora i oko izbornog zakonodavstva, čime ćemo potvrditi evropsku perspektivu Crne Gore i demokratski kapacitet crnogorskog društva“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Bonus video: