PREDSJEDNICI CRNE GORE I EVROPSKOG SAVJETA SE SASTALI U BRISELU

Mišel o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti: Tenzije rješavati mirnim putem

"Uz razumijevanje složenosti situacije na Zapadnom balkanu, Mišel je ocijenio da je za zajednički uspjeh, osim dijaloga da dijelimo zajedničke vrijednosti, neophodna i zajednička strategija", kaže se u saopštenju
10044 pregleda 22 komentar(a)
Đukanović i Mišel, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Mišel, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 17.02.2020. 14:51h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je u kontekstu aktuelnog pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori podijelio uvjerenje da su dijalog, spremnost na razumijevanje i rješavanje tenzija mirnim putem najbolji način za njihovo prevazilaženje, saopšteno je danas iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Briselu sa Mišelom.

U saopštenju se navodi da Đukanović Mišela detaljno upoznao sa aktuelnim pitanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Đukanović je ocijenio da Zapadni Balkan nema održivu alternativu evropskoj i evroatlantskoj integraciji.

On je naglasio da je neophodno iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu.

"Crna Gora je veoma ohrabrena porukama novih briselskih institucija koje potvrđuje i jasno vidljiva usklađenost i usaglašenost poruka Savjeta i Komisije koje se prema Zapadnom Balkanu odnose kao prema dijelu Evrope koji treba uvesti u evropski sistem vrijednosti", rekao je Đukanović.

Milo Đukanović, Šarl Mišel, sastanak
Sa sastanka Đukanovića i Mišela(Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore)

On je, kako se navodi, iskazao očekivanje da će odluke martovskog Savjeta potvrditi ova očekivanja i sa zagrebačkim Samitom dati novi podsticaj politici proširenja.

"Period konfuzije na relaciji EU - ZB nije protekao bez ostavljanja posljedica po situaciju i odnose u regionu", ocijenio je Đukanović.

On je naglasio da Zapadni Balkan nema održivu alternativu evropskoj i evroatlantskoj integraciji.

"U tom kontekstu, neophodno je iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu. S druge strane, Crna Gora ostaje na pozicijama pouzdanog saveznika EU u regionu i veoma predan promoter evropskih vrijednosti", kazao je Đukanović.

Mišel je iskazao punu saglasnost sa jasno prepoznatim oblastima koje treba da budu u fokusu pažnje u cilju budućeg napretka regiona Zapadnog Balkana - vladavina prava, obrazovanje, bolja povezanost i infrastruktura.

"Uz razumijevanje složenosti situacije na Zapadnom balkanu, Mišel je ocijenio da je za zajednički uspjeh, osim dijaloga da dijelimo zajedničke vrijednosti, neophodna i zajednička strategija", kaže se u saopštenju.

"Odnos Zapadnog Balkana i EU jedan je od prioriteta u Savjetu: nova uloga političkog vođstva EU i snažna politička volja su prisutni, i potrebno je iskoristiti trenutak za odlučan korak ka ostvarenju cilja koji podrazumijeva razvoj društava koja dijele vrijednosti vladavine prava, slobode i dostojanstvo građana", kazao je Mišel.

Pozitivna odluka Savjeta u martu bio bi, smatra on, snažan signal i podsticaj za nove evropske institucije, čime bi se stvorili uslovi i za veći fokus na snažniju investiticionu strategiju koja bi bila vidljiva, konkretna i opipljiva.

Mišel je takođe prenio očekivanje pozitivne reakcije i od lidera Zapadnog Balkana u smislu smanjivanja nesporazuma, i jače spremnosti, volje i želje kako bi region ZB uz podršku Brisela učinio iskorak.

Preporučujemo za Vas