"ATAK NA DRUŠTVENO I POLITIČKO UREĐENJE"

Ministarstvo kulture: Paljenje zastave je zlonamejrna provokacija

"Zato još jednom poručujemo da ćemo, u saradnji sa nadležnim organima nastaviti odlučno da djelujemo kako bismo zaštitili kulturnu baštinu Crne Gore i državne simbole koji ispaštaju zbog aktuelnih političkih okolnosti"
2187 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo kulture osudilo je paljenje crnogorske zastave u Budvi.

"Ministarstvo kulture najoštrije osuđuje paljenje crnogorske zastave u Budvi. Ova zlonamjerna provokacija predstavlja atak na društveno i političko uređenje i međuetnički sklad Crne Gore, a posljedice uzrokovane ovakvim vandalskim činom mogu dovesti do ugrožavanja mira i bezbjednosti države i njenih građana", saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaju da učestalo skrnavljenje državnih simbola i kulturnog nasljeđa Crne Gore u ovakvom političkom ambijentu ne doprinose smirivanju tenzija, a bez adekvatnog procesuiranja od strane države mogu imati teži društveni epilog.

"Zato još jednom poručujemo da ćemo, u saradnji sa nadležnim organima nastaviti odlučno da djelujemo kako bismo zaštitili kulturnu baštinu Crne Gore i državne simbole koji ispaštaju zbog aktuelnih političkih okolnosti. Napominjemo, paljenje crnogorske zastave u Budvi predstavlja eklatantan primjer krivičnog djela iz člana 370 i člana 198 Krivičnog zakonika Crne Gore. Članom 370 stav 1 ovog Zakona propisuje se da ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se od šest mjeseci do pet godina. Teži oblik ovog krivičnog djela propisan je stavom 3 koji kaže da ako je djelo učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obilježja ili grobova, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Član 198 Krivičnog zakonika Crne Gore propisuje da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ko izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu", zaključeno je u saopštenju.

Povezani članci

16. Februar 2020.

Budva: Zapaljena crnogorska zastava

Preporučujemo za Vas