SNP: Propagandna mašinerija DPS-a nije dovoljna da uvjeri SE da su u slučaju usvajanja Zakona čista posla

Dodaju da ono što je nerazumljivo velikom broju građana Crne Gore, kao i vjernicima koji se okupljaju dva puta nedeljno na molitvenim šetnjama, ništa logičinije nije ni stručnjacima SE
1191 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Facebook
Ilustracija, Foto: Facebook

SNP je saopštio da "sva propagandna mašinerija DPS-a i njihove fabrike laži, prevare i nevjerovatne konstrukcije, nisu bile dovoljne da uvjere eksperte Savjeta Evrope da su u slučaju usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti čista posla i da vlast zaista želi da ovo pitanje riješi na bazi ravnopravnosti, nediskriminacije i poštovanja svih vjerskih zajednica."

Bitan dio preliminarnog Nacrta postmonitoring izvještaja Savjeta Evrope (SE) za Crnu Goru posvećen je tadašnjem nacrtu, a sadašnjem Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Iz SE ističu da nisu dobili jasno objašnjenje koncepta „kulturno nasljeđe“ koji su vlasti koristile da opravdaju mogući povraćaj imovine od Srpske pravoslavne crkve, tokom njihovih razgovora o tom pitanju sa predstavnicima Venecijanske komisije.

"U preliminarnom Nacrtu postmonitoring izvještaja Savjeta Evrope za Crnu Goru konstatuje se da stručnjaci ovog tijela nisu razumjeli zašto je potreban prenos vlasništva sa Crkve na državu", kazali su iz SNP-a.

Dodaju da ono što je nerazumljivo velikom broju građana Crne Gore, kao i vjernicima koji se okupljaju dva puta nedeljno na molitvenim šetnjama, ništa logičinije nije ni stručnjacima SE, koji ističu da nisu dobili jasno obrazloženje koncepta “kulturno nasleđe“.

"Vlast je, naime, ubjeđivala Venecijansku komisiju da prenos imovine neće uticati na upotrebu imovine koju koristi vjerska zajednica, već bi se ove odredbe odnosile samo na kulturno nasljeđe. Podsjećamo, ovom nepreciznom i prilično širokom terminologijom, vlast je pokušala da opravda namjeru, koja je od početka prisutna – oduzimanje hramova i zemljišta Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kako bi se dodijelili tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, čije je osnivanje najavljeno u nedavno usvojenom programu DPS-a. Iz Savjeta Evrope je naglašeno da se odustalo i od ideje koja je svojevremeno pominjana, da se nacrt zakona podijeli na dva odvojena teksta, kako se ne bi odlagala primjeni odredbi koje se odnose na status vjeroispovijesti, a da se pitanje imovine rješava drugim zakonskim aktom. Skupština je, kao što je poznato, na predlog Vlade, usvojila jedinstven tekst zakona, u atmosferi koja priliči vojnim huntama, a ne evropskim demokratijama. Sasvim je sigurno da nikakvi novi potezi i marifetluci vlastodržaca neće uroditi plodom jer su njihove stvarne intencije shvatili i građani i međunarodna zajednica", saopšteno je SNP-a.

Bonus video: