PREDSJEDNIK PARLAMENTA U ZVANIČNOJ POSJETI

Brajović: Doživljavamo Tursku kao važnog partnera

Čavušoglu je kazao da je Crna Gora primjer kako se štite prava manjina i kako različiti narodi žive zajedno
1157 pregleda 2 komentar(a)
Sa zvanične posjete Turskoj, Foto: Igor Šljivančanin
Sa zvanične posjete Turskoj, Foto: Igor Šljivančanin

Crna Gora doživljava Tursku kao važnog partnera, naš je saveznik u NATO-u i na tom putu su nam u svim fazama dali nesebičnu podršku, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji na poziv predsjednika Velike narodne skupštine Mustafe Šentopa boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Brajović se, kako je saopšteno iz Skupštine, prvog dana posjete sastao sa ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom. Tokom susreta je, kako se navodi, zajednički konstatovano da su posjete na najvišem nivou između dvije države česte i sadržajne što je jedan od pokazatelja odličnih odnosa između dvije prijateljske zemlje.

"Crna Gora doživljava Tursku kao važnog partnera. Turska je naš saveznik u NATO-u i na tom putu su nam u svim fazama dali nesebičnu podršku. Sarađujemo na brojnim poljima i važno je istaći da su odlični politički odnosi dobar osnov za dalje snaženje svih vidova ekonomske saradnje", ocijenio je Brajović. "Turska je jedan od najznačajnijih investicionih i spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore, i želimo da se taj trend nastavi i u narednom periodu", dodao je.

skup
Delegacija Skupštine u zvaničnoj posjeti Turskoj(Foto: Igor Šljivančanin)

Čavušoglu je, kako navode iz Skupštine, kazao da je Crna Gora primjer kako se štite prava manjina i kako različiti narodi žive zajedno.

"Na tom polju možete poslužiti kao model drugima. Prijateljskim i sadržajnim odnosima koje naše dvije zemlje imaju u velikoj mjeri je doprinijela aktivnost i intenzivna komunikacija poslanika Velike narodne skupštine Republike Turske i Skupštine Crne Gore", rekao je on.

Tokom susreta sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose Volkanom Bozkirom naglašena je važnost regionalne saradnje i održavanja dobrosusjedskih odnosa na principu međusobnog poštovanja i uvažavanja.

"Parlamentarna saradnja, naročito na nivou radnih tijela, usmjerna na konkretne projekte odličan je model za dalje unaprjeđenje odnosa između država. Crna Gora i Turska su svakako primjer za to i vjerujem da će ta saradnja u narednom periodu biti još konkretnija i sadržajnija", istakao je Brajović.

Bozkir je, kako navode iz parlamenta, kazao da je Crna Gora faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i promoter regionalne saradnje. "Pohvalno je sve što je do sada uradila u procesu evropske integracije. Vjerujemo da evropska perspektiva regiona mora biti kredibilna i zasnovana na postignućima svake države ponaosob. Očekujemo da će Crna Gora, kao zemlja koja je nadalje odmakla u integracionom procesu, biti prva naredna članica Evropske unije", istakao je Bozkir.

Brajović je čestitao predsjedniku Odbora za međunarodne odnose na kandidaturi za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i tim povodom mu poželio puno uspjeha.

Predsjednik grupe prijateljstva Velike narodne skupštine Turske sa Skupštinom Crne Gore Erol Kavunđu je izrazio zadovoljstvo intenzitetom saradnje između dvije grupe i dodao da nacionalna i vjerska tolerancija koja postoji u Crnoj Gori treba da bude primjer svim državama regiona.

Brajović će sjutra nastaviti posjetu ceromonijom polaganja vijenca na Ataturkovom mauzoleju i susretima sa drugim zvaničnicima Turske, kao i predstavnicima crnogorskih udruženja iseljenika u Istanbulu.

Delegaciju Crne Gore čine potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik grupe prijateljstva sa Velikom narodnom skupštinom Turske Genci Nimanbegu i poslanici Branka Tanasijević i Suad Numanović.

Preporučujemo za Vas