Vešović: Igra moći između DF i crkve

"Blokiranje Glavnog grada Mandiću se učinilo kao najbrži put za - zaštitu svetinja?! Jer, nadaleko je poznato da se svetinje najbolje štite tako što se Podgoričani maltretiraju, dok se od njihovog grada pravi vašarište, sa sve čuvenom barskom srbadijom i njihovim kulinarskim specijalitetima", navodi se u saopštenju Vešovića
6192 pregleda 14 komentar(a)
Časlav Vešović, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Časlav Vešović, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 19.02.2020. 18:14h

Tinjajući sukob, između DF i Mitropolije, koji se vodi na temu čiji su protesti, i šta je njihov krajnji cilj, eskalirao je posljednjih dana, tvrdi Časlav Vešović predsjednik OO DPS-a u Podgorici.

"Uvrede u rukavicama koje su razmijenili lideri Demokratskog fronta i Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, samo su skrenule pažnju na već duže vrijeme jasnu činjenicu da ovi ulični protesti u formi litija, sve češće predstavljaju teren za odmjeravanje snaga Demokratskog fronta i sveštenstva okupljenog oko mitropolita Amfilohija. Iako se lideri DF-a javno trude da održe sliku o sebi kao dijelu vjernog naroda mitropolitu pokornom, te su se zarad tog imidža danas otvoreno miješali u uređivanje Javnog servisa, navodno braneći lik i djelo Amfilohija, očigledno je da se iza zavjese, na nekoliko frontova vodi bitka između Crkve i DF, o strateškom pravcu ovih protesta", navodi se u Vešovićevom saopštenju

Kako se navodi u saopštenju, "DF u litijama vidi svoju šansu".

" “Sad ili nikad”, krilatica je koja najbolje opisuje poziciju lidera ovog saveza. Zato je Andrija Mandić nedavno otkrio svoje planove da se litije transformišu u crkveno šatorsko naselje u sred Podgorice", tvrdi Vešović.

"Blokiranje Glavnog grada mu se učinilo kao najbrži put za - zaštitu svetinja?! Jer, nadaleko je poznato da se svetinje najbolje štite tako što se Podgoričani maltretiraju, dok se od njihovog grada pravi vašarište, sa sve čuvenom barskom srbadijom i njihovim kulinarskim specijalitetima. Očekivano Mitropolija je oćutala ovu provokaciju lidera DF, ali je sada jasno da se poruka Gojka Perovića, odnosi na Mandića i sve Mandiće koji i ne mogu da dočekaju radikalizaciju protesta. Jer njima se, iz nekog razloga, jako žuri", navodi se u Vešovićevom saopštenju.

"Tako dok narod šeta i vjeruje da se bori za svetinje, koje mu uzgred niko i ne uzima, većina i ne sanja da su mnogi od njih statisti u političkoj igri moći, koja malo ima veze sa manastirima i crkvama", zaključuje se u saopštenju Časlava Vešovića.