Demokrate: DPS progoni demokratiju i uspostavlja vladavinu cenzure i jednoumlja

" General VCG je, stavljajući se na stranu političko-kriminalnog DPS-a, grubo pogazio član 54 Ustava Crne Gore, kao i član 18 Zakona o vojsci. Naime, on je javno izrazio političko uvjerenje, dok su vojnici koji prisustvuju litijama, kao građani izrazili nezadovoljstvo, što je potpuno legitimna stvar kojom se ne gaze ni Ustav ni zakoni naše države", navodi se u saopštenju
2493 pregleda 12 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Svako mirno i građansko okupljanje koje objedinjava ljude, a koje je lišeno nacionalističkih poklika i parola, direktan je trn u oku DPS-a, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Stoga iz kleronacionalističkog subjekta kao što je DPS ne posustaju u namjeri da molitvene skupove predstave kao nacionalističke i antidržavne", navodi se u saopštenju.

Demokrate smatraju da bi visoki funcioneri Crne Gore trebali da su lojalni državi i njenim građanima a ne šefu režima.

"Najviši funkcioneri naše države koji bi trebalo da posjeduju demokratski kapacitet i razumijevanje za drugog i drugačijeg, te da ohrabruju demokratske procese i rješavaju probleme, to ne rade, već se nastavlja kontinuitet lojalnosti najvećoj ideološkoj lutalici – šefu režima, a ne lojalnosti državi Crnoj Gori i njenim građanima", navodi se u saopštenju.

"Tako je poruku poslanice DPS-a da za ljude koji prisustvuju litijama nema mjesta u toj partiji dodatno razradio predsjednik države ističući da za ljude koji hoće slobodno da razmišljaju nema mjesta u državi, dok je Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore istakao da za one koji prisustvuju molitvenim litijama, kojima se traži povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nema mjesta u Vojsci. Dakle, ako ste vojno lice, bez problema se možete stavljati na stranu šefa mafije, ali da se stavite na stranu ugroženih, pa čak i ako ste vi ugroženi, e na to nemate pravo", saopštavaju iz Demokrata.

Demokrate tvrde da se je General Vojske Crne Gore Dragutin Dakić stavio na stranu DPS-a.

"Vodeći se logikom Načelnika Generalštaba VCG, dolazimo do toga da bi svi koji rade u državnoj administraciji trebali da se obavežu na poslušnost Partiji, a ako tako neće, onda će dobiti otkaz. General VCG je, stavljajući se na stranu političko-kriminalnog DPS-a, grubo pogazio član 54 Ustava Crne Gore, kao i član 18 Zakona o vojsci. Naime, on je javno izrazio političko uvjerenje, dok su vojnici koji prisustvuju litijama, kao građani izrazili nezadovoljstvo, što je potpuno legitimna stvar kojom se ne gaze ni Ustav ni zakoni naše države", navodi se u saopštenju.

"Ukoliko bi se i drugi funkcioneri vodili ovakvim pristupom, ministar zdravlja bi, na primjer, morao da otpusti makar polovinu ljekara a drugoj polovini da naredi da liječe samo one koji misle isto kao predsjednik DPS-a. Takođe, ministar prosvete bi morao bez posla ostaviti makar dvije trećine prosvetnih radnika, dok bi ministar rada i socijalnog staranja bi morao prvo otpustiti zaposlene, a nakon toga krenuti u proces ukidanja socijalnih pomoći građanima i porodicama koje se ne slažu sa Zakonom koji je donijela partija", navodi se u saopštenju Demokrata.

"Ovakvi i slični primjeri progona demokratije koji prati otvorena intencija da se uspostavi vladavina cenzure i jednoumlja, jasno ukazuje na to da je autokratski režim ušao u poslednju fazu, da se nalazi potpunom rasulu i da mu više ne pomažu ni saradnici iz Crne Gore, ni saradnici iz zemalja u okruženju", zaključeno je u saopštenju Demokrata Crne Gore.

Bonus video: