Brajović: Saradnja parlamenata Crne Gore i Turske značajno unaprijeđena

„Upravo se kroz saradnju zakonodavnih vlasti stvara odlična platforma za konkretizaciju odnosa dvije zemlje u oblastima od zajedničkog interesa, a naročito na polju ekonomije“, kazao je Brajović
1170 pregleda 6 komentar(a)
Brajović u Turskoj, Foto: Igor Šljivančanin
Brajović u Turskoj, Foto: Igor Šljivančanin

Saradnja parlamenata Crne Gore i Turske značajno je unaprijeđena, što je dalo dodatni impuls razvoju odličnih odnosa dvije prijateljske države, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa turskim kolegom Mustafom Šentopom.

Brajović predvodi crnogorsku delegaciju koja boravi u zvaničnoj posjeti Tutskoj.

U razgovoru sa Šentopom, Brajović je ocijenio da je tokom ovog mandata parlamentarna diplomatija podignuta na viši nivo i stavljena u svrhu dodatnog unaprjeđenja odnosa u svim oblastima saradnje između dvije države.

Tome je, kako je naveo, doprinijela i pojačana aktivnost grupa prijateljstva, radnih tijela, kao i svih poslanika oba parlamenta.

„Upravo se kroz saradnju zakonodavnih vlasti stvara odlična platforma za konkretizaciju odnosa dvije zemlje u oblastima od zajedničkog interesa, a naročito na polju ekonomije“, kazao je Brajović.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, rekao da je Turska dokazani prijatelj Crne Gore.

„I želimo da se naše partnerstvo u narednom periodu dodatno osnažuje za dobrobit građana obje zemlje“, istakao je Brajović.

Šentop je ocijenio da su u prethodnom periodu bilateralni odnosi dvije zemlje značajno unaprijeđeni

On je, kako se navodi, naglasio važnost članstva Crne Gore u NATO i dostignutih rezultata u težnji da postane dio zajednice evropskih naroda

„Zajedno sa političkim jačaju i naši ekonomski odnosi. Bilježite zavidan ekonomski rast i u tom smislu nastavićemo da podstičemo našu poslovnu zajednicu da što više investira u Crnu Goru“, kazao je Šentop.

On je dodao da je način na koji u Crnoj Gori skladno žive različiti narodi primjer kako za region Balkana, tako i za cijelu Evropu.

„Dva predsjednika su dogovorili ponovni susret u aprilu povodom obilježavanja stogodišnjice parlamentarizma u Turskoj, što će biti prilika da se sadržajni razgovori nastave u svrhu dalje konkretizacije saradnje između dva parlamenta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Brajović bio jedan od počasnih gostiju na ceremoniji svečanog otvaranja nove Nacionalne biblioteke, u sklopu predsjedničkog kompleksa, na kojoj je govorio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Delegaciju Crne Gore koja boravi u Turskoj čine potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu i poslanici Branka Tanasijević i Suad Numanović.

Brajović će posjetu Turskoj nastaviti susretom sa predstavnicima udruženja iseljenika u Istanbulu.

Bonus video: