Rinkevičs: Letonija podržava otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovorima Crne Gore sa EU

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku Darmanovića sa šefom letonske diplomatije, Edgarom Rinkevičsom, ocijenjeno je da Crna Gora i Letonija imaju prijateljske odnose, osnažene savezništvom u okviru NATO i zajedničkim evropskim vrijednostima
672 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović i Rinkevičs, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović i Rinkevičs, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Letonija snažno podržava evropski put Crne Gore, a otvaranjem crnogorskog konzulata u Rigi jača se saradnja između dvije države, poručeno je tokom posjete ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića toj državi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku Darmanovića sa šefom letonske diplomatije, Edgarom Rinkevičsom, ocijenjeno je da Crna Gora i Letonija imaju prijateljske odnose, osnažene savezništvom u okviru NATO i zajedničkim evropskim vrijednostima.

Rinkevičs je kazao da Letonija snažno podržava politiku proširenja Evropske unije (EU) i otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Unijom.

U tom kontekstu, on je naglasio da je postignut vidljiv napredak i da Crna Gora može da računa na dalju podršku letonskih eksperata.

Tokom posjete Letoniji Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi, na čelu sa počasnom konzulkom Helenom Rudušom.

Na svečanoj ceremoniji, Darmanović je rekao da će prvo diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Letoniji doprinijeti jačanju veza dvije prijateljske i savezničke države.

„Aktivnosti konzulata biće usmjerene na jačanje kulturnih veza i turističke saradnje sa ciljem promocije naše kulture, umjetnosti i tradicije“, naveo je Darmanović.

On je rekao da Crna Gora i Letonija imaju sličnosti, posebno kroz istorijsku borbu za nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta.

„Danas jačamo politički dijalog na najvišem nivou i tražimo mogućnosti da unaprijedimo saradnju u oblastima ekonomije, obrazovanja, saobraćaja“, kazao je Darmanović.

Darmanović je, kako su naveli iz Ministarstva, posjetio i vojnu bazu Adaži gdje je razgovarao sa crnogorskim vojnicima koji su raspoređeni u okviru misije Ojačano prisustvo NATO na istoku.

„Ocijenjeno je da je angažovanje naših vojnika pokazatelj solidarnosti među saveznicima i doprinos regionalnoj bezbjednosti“, navodi se u saopštenju.

Ministar saobraćaja Letonije Talis Linkaits kazao je da su Crna Gora i Letonija dvije male države i ponosne nacije koje dijele sličnu istorijsku sudbinu i vanjskopolitička opredjeljenja, članstvo u NATO i EU.

Bonus video: