Demokrate: DPS nastavlja sa cenzurom u Skupštini Prijestonice Cetinje

Demokrate su poručile da u Poslovniku nigdje nije propisana zabrana upotrebe telefona, fotografisanja i snimanja
1040 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Prijestonice Cetinje, Foto: Demokratska Crna Gora
Detalj iz Skupštine Prijestonice Cetinje, Foto: Demokratska Crna Gora

Prethodnih dana aktuelnu cenzuru, gušenje javne riječi i uspostavljanje medijskog mraka, Demokratska partija socijalista (DPS) je danas upotpunila u Skupštini Prijestonice Cetinje novim zabranama, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Naime, u stanju straha, panike i političke dezorijentisanosti lokalna vlast je u zgradi Skupštine Prijestonice postavila nova ograničenja koja na brutalan način gaze slobodu komunikacije odbornika i javnost rada parlamenta. Vjerovatno se DPS rukovodi logikom da ako su pogazili Ustav Crne Gore mogu i zakone ove države, a ako su prekršili zakone, onda u tome nalaze opravdanje i za kršenje Poslovnika Skupštine Prijestonice", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da u Poslovniku nigdje nije propisana zabrana upotrebe telefona, fotografisanja i snimanja.

"Naprotiv, u članu 130 stav 1 propisano je da je rad Skupštine javan. Ako ne postoje druga ograničenja, a imamo opštu odredbu o javnosti rada, ne vidimo gdje je to DPS pronašao uporište za ovako grube odluke. Nakon što je pokušao da diktatorskim mjerama selektivno cenzuriše rad televizija, selektivno eliminiše emisije koje nijesu po mjeri i ukusu Đukanovića, DPS je sada krenuo i na gušenje riječi odbornika", poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate su navele da je pokušaj ućutkivanja odbornika opozicije u parlamentu, počeo prethodnog mjeseca u Pljevljima, kada je skupštinska služba po nalogu DPS-a iznijela iz sale kompletnu opremu za TV prenos i onemogućila ozvučenje sale.

"Danas se u još jednom obliku pokušavaju uskratiti prava odbornicima da njihove riječi i djela dođu do građana Crne Gore. To što DPS nema osjećaj odgovornosti prema građanima, već svoje račune polaže Đukanoviću i na šalterima tajkuna, ne daje im za pravo da odbornicima koji imaju odgovornost isključivo prema građanima, uskraćuju mogućnost javne komunikacije sa njima", kazale su Demokrate.

Iz te partije su poručili da ovakvi postupci mogu izazvati čuđenje samo do onog trenutka dok se ne stave u kontekst aktuelnih političkih prilika.

"A one su takve da su dovele DPS u fazu političkog i organizacionog raspada, koji je uslovio masovno napuštanje članstva, a usled toga i strmoglav pad rejtinga po svim relevantnim istraživanjima. U stanju opšte panike DPS povlači poteze svojstvene poslednjim dikatorskim režimima, a cenzure koje su na sceni ovih dana upravo su proizvod straha", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: