Ministarstvo kulture netačnošću protiv lažnih vijesti

Na pitanje zašto tvrde da je to stav EU kada to nije tačno, iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Aleksandar Bogdanović navode da budući da je Evropska služba za vanjske poslove tijelo EU zaduženo za vanjske poslove, EUvsDisinfo jasno predstavlja zvaničnu platformu EU za borbu protiv dezinformacija
4435 pregleda 8 komentar(a)
EUvsDisinfo analiza o Crnoj Gori, Foto: Euvsdisinfo.eu
EUvsDisinfo analiza o Crnoj Gori, Foto: Euvsdisinfo.eu

U analizi Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) objavljenoj na platformi EU protiv dezinformacija (EUvsDisinfo), pod nazivom „Dezinformacija zaoštrava tenzije između Srbije i Crne Gore“ navedeno je da to nije zvaničan stav Evropske unije.

“Publikacije EUvsDisinfo ne predstavljaju zvaničan stav EU, jer su iznijete informacije i mišljenja zasnovani na medijskom izvještavanju i analizi East Stratcom radne grupe”, navedeno je na sajtu servisa EEAS-a.

Ministarstvo kulture je prije dva dana prosljeđujući medijima prevedenu analizu, navelo da je “EU prepoznala i osudila kampanju dezinformacija i lažnih vijesti kojom se pokušavaju izazvati podjele u Crnoj Gori”.

Na pitanje zašto tvrde da je to stav EU kada to nije tačno, iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Aleksandar Bogdanović navode da budući da je Evropska služba za vanjske poslove tijelo EU zaduženo za vanjske poslove, EUvsDisinfo jasno predstavlja zvaničnu platformu EU za borbu protiv dezinformacija.

“Dakle, smatramo da je otkrivanje i objavljivanje navedene kampanje dezinformacija na zvaničnoj platformi za borbu protiv dezinformacija Evropske službe za vanjske poslove jasan pokazatelj da je Evropska unija ovakvu kampanju dezinformacija i lažnih vijesti prepoznala i osudila, kako je navedeno u naslovu saopštenja”, odgovorili su iz Ministarstva.

“Vijesti” su pitale da li ovakva konstatacija predstavlja lažnu vijest, s obzirom na napomenu na kraju stranice na kojoj je objavljena analiza dezinformacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a u kojoj su korišćeni i podaci Digitalnog forenzičkog centra iz Crne Gore.

Ministarstvo kulture je, dodaju, medijima dostavilo saopštenje u kojem su doslovno preneseni navodi iz predmetne analize. “U analizi Evropske službe za vanjske poslove izričito je navedeno da je situacija koja je izazvala podijeljenost povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori iskorišćena od strane medija iz regiona za širenje dezinformacija u cilju podsticanja podjela, po uzoru na praksu koja je već viđena u Ukrajini, Jermeniji i Gruziji“, kazali su iz Ministarstva.

Evropska služba za spoljne poslova je autonomno tijelo Evropske unije pod nadležnošću visokog predstavnika za spoljne poslove i politiku bezbjednosti.

EuvsDisinfo formiran je 2015. godine, od kada se bavi prikupljanjem i objavljivanjem “prokremaljskih” dezinformacija.

“Glavni izvor dezinformacija postao je pristupačniji i sveobuhvatniji”, navodi se u jednom od saopštenja servisa koji se bavi monitoringom prokremaljskih dezinformacija usmjerenih na više od 20 zemalja, uključujući EU i zapadni Balkan.

Njihova baza trenutno obuhvata 7645 takvih dezinformacija. U analizi pod nazivom „Dezinformacija zaoštrava tenzije između Srbije i Crne Gore“ navodi se, između ostalog, da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti dovelo do političkih tenzija, incidenata u Skupštini i niza protesta koje je Srpska pravoslavna crkva organizovala u različitim gradovima u Crnoj Gori, kao i u Srbiji i entitetu Republika Srpska u BiH.

“Među izvorima lažnog izvještavanja su mediji sa sjedištem u Srbiji (od kojih su neki u državnom vlasništvu), ruski mediji na srpskom jeziku (Sputnjik) i neki crnogorski portali. Takođe su često distribuirani neprovjereni manipulativni sadržaj koji su stvorili korisnici društvenih mreža i izjave ruskih, crnogorskih i srpskih političara i sveštenstva”, piše u analizi.

Iz vlasti u posljednje vrijeme često ističu da je Crna Gora suočena sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija, koja je kulminirala nakon usvajanja Zakona o slobodi vejroispovijesti, kao i da se protiv Crne Gore vodi hibridni rat.

Zbog toga je od početka godine bilo hapšeno troje novinara, a zbog sumnje da su širili paniku, kao i neki građani zbog statusa na Fejsbuku.

Slučajevi fokusirani na poruke u međunarodnim medijima

Na sajtu EUvsDisinfo navodi se da su slučajevi u bazi podataka fokusirani na poruke u međunarodnom informacionom prostoru koje su identifikovane kao djelimično, iskrivljeno ili lažno prikazivanje stvarnosti i širenje ključnih prokremaljskih poruka. “Međutim, to ne mora nužno podrazumijevati da je određena objava povezana sa Kremljom ili je uredništvo prokremaljsko, ili je namjera da dezinformiše”, navodi se na sajtu.

Bonus video: