EU da pokaže posvećenost regionu, a zemlje da nastave sa reformama

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora treba da nastavi sa planiranim reformama i aktivnostima u cilju bržeg napretka prema Uniji
355 pregleda 0 komentar(a)
Presker i Drljević, Foto: Vlada Crne Gore
Presker i Drljević, Foto: Vlada Crne Gore

Evropska unija (EU) mora pokazati posvećenost Zapadnom Balkanu i spremnost na proširenje, poručeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa novim ambasadorom Slovenije u Podgorici Gregorom Preskerom.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, ocijenjeno da Crna Gora treba da nastavi sa planiranim reformama i aktivnostima u cilju bržeg napretka prema Uniji.

Drljević je istakao da perspektiva članstva u EU ostaje glavni pokretač reformi i izvor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On smatra da je važno da pristupanje zemalja regiona ostane visoko na agendi EU, a da snažna politička podrška reformama bude kontinuirano prisutna u bilateralnim odnosima država članica i u komunikaciji evropskih zvaničnika sa Crnom Gorom i susjedima.

"Uprkos svim dešavanjima unutar EU, ali i svake države koja teži članstvu, raduje nas što u Crnoj Gori i dalje postoji entuzijazam kad je u pitanju pristupanje EU, što je potvrdilo i posljednje istraživanje javnog mnjenja“, rekao je Drljević.

Navodi se da je Presker istakao da su odlični bilateralni odnosi dvije države dodatno ojačani savezništvom u NATO-u i prenio spremnost Slovenije da i dalje podržava Crnu Goru na njenom putu prema EU.

On je pohvalio inicijativu Savez za Evropu i uključivanju cjelokupnog društva u dijalog o evropskoj integraciji, s ciljem bržeg napretka i jačanja međusobnog povjerenja.

Drljević i Presker su razgovarali o novoj metolodiji proširenja i saglasili se da je svaki model koji će pomoći bržoj i kvalitetnijoj integraciji regiona u EU, uz uvažavanje individualnih rezultata, više nego dobrodošao.

Bonus video: