smatra da je suština uspjeha opozicije u međusobnom uvažavanju, nenapadanju i solidarnosti

Bečić: Opštim bojkotom do uslova za fer izbore

Lider Demokrata je naglasio da je za prevazilaženje političke krize potrebno naprije povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti
4664 pregleda 62 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, kazao je u intervjuu za Dan da smatra da je suština uspjeha opozicije u međusobnom uvažavanju, nenapadanju i uzajamnoj solidarnosti.

On je naglasio da je za prevazilaženje političke krize potrebno naprije povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon čega bi bilo neophodno uključivanje međunarodne zajednice u rješavanje mnogih drugih dubioza, s obzirom da je izborna godina, a da nema ni elementarnihuslova za održavanje slobodnih i fer izbora.

S obzirom da ne pristajete na dijalog koji premijer i bilo ko iz vladajuće partije nudi, kako vidite izlazak iz krize, koja je svakim danom, čini se, sve dublja?

Bečić: Demokratska partija socijalista (DPS), na čelu sa Milom Đukanovićem, koji je teret svima, i Duškom Markovićem, koji je blefer za sve, pokazala je više puta kako se simulira demokratija i fingiraju reforme, odnosno kako se iz krize ne ide u rješenje, već u još dublju krizu. Najplastičniji primjer za to je činjenica da su u predvečerje završetka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva izvukli iz fioke, nakon punih pet godina, predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i na taj način blokirali i obesmislili izborne reforme, podgrijali podjele i gurnuli zemlju u najdublju političku krizu u poslednjih 20 godina. Prema tome, njihovi pozivi na dijalog imaju samo reklamni karakter za jednodnevnu i jednokratnu upotrebu, koji se završava na ri ječima, dok djelima podrivaju svaki progresivni proces, uvode cenzuru, prijete i blokiraju dijalog.

Potrebno je da se odmah i bez odlaganja sporni zakon i zvanično proglasi antievropskim i anticivilizacijskim, a da se sa svim crkvama i vjerskim zajednicama dogovori zakonski projekat ili izmjena zakona na način da bude prihvatljiv za svaku od zainteresovanih strana. Ovaj problem moraju riješiti oni koji su ga izazvali, a to su Đukanović i Marković lično. Moraju naći rješenje koje je prihvatljivo za tradicionalne crkve i vjerske zajednice, što je jasna poruka i sa svih relevantnih međunarodnih adresa.

Nakon rješavanja tog problema, neophodno je aktivno uključivanje međunarodne zajednice u rješavanju brojnih drugih dubioza koje postoje u crnogorskom društvu vezano za izborne procese i vladavinu prava, a posebno imajući u vidu da je nepovjerenje između ključnih aktera na društveno-političkoj pozornici na rekordnom nivou zbog brojnih prevara vlasti iz prethodnog perioda. DPS je pokazao da se plaši slobodnih izbora kao Đukanović slobodnog pravosuđa. Za razliku od njih, koji su napadali svaki naš potez, mi ćemo pozdraviti svako unapređenje izbornih uslova, bez obzira na to ko ih iz opozicije predloži, jer nam nije cilj ubiranje jeftinih političkih poena i čuvanje statusa vječite opozicije, već pobjeda nad ovom vlašću i preuzimanje odgovornosti za oporavak crnogorskog društva i države.

S obzirom na to da je izborna godina i da nije došlo do promjena izbornih zakona, razmišljate li o ujedinjenu opozicije i koja je po vama najbolja formula za nastup na parlamentarnim izborima? Imate li neku strategiju?

Bečić: Ako govorimo o crnogorskoj opozicionoj političkoj sceni, smatram da je suština uspjeha opozicije u međusobnom uvažavanju, poštovanju, nenapadanju iuzajamnoj solidarnosti. Kada govorimo o načinu nastupa, možemo se podsjetiti da je u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Beranama opozicija ostvarila pobjede nastupajući u više ozbiljnih kolona, koje nijesu bile međusobno suprotstavljene. Na poslednjim parlamentarnim izborima opozicija je nastupajući u nekoliko respektabilnih kolona ostvarila rekordan broj glasova. Međutim, mi u ovom trenutku nemamo uslove za iole fer i slobodne izbore i već duže vrijeme ističem da opozicija treba da bude jedinstvena u paktu o međusobnom nenapadanju i uvažavanju, u bojkotu crnogorskog parlamenta i u bojkotu izbora, kako bismo izvršili najjači mogući demokratski pritisak sa ciljem stvaranja uslova za fer izbore pod ravnopravnim uslovima.

Kako do raščišćavanja biračkog spiska, koji je najvažniji segment za fer i slobodne izbore? Hoće li izbori u Tivtu biti prvi test za opoziciju?

Bečić: U sklopu sveobuhvatnih izbornih reformi i 16 zakonskih projekata koje smo procesuirali, predložili smo i efikasan i pouzdan način čišćenja biračkog spiska, koji je sada apsolutno nezakonit i ne odgovara stvarnom stanju stvari na terenu. Dovoljno je samo podsjetiti na B.B. aferu, u kojoj smo otkrili da više od polovine birača živi na adresama bez broja, to jest država ne zna gdje joj živi više od polovine stanovnika. Predložili smo rješenja koja omogućavaju uvođenje fotografije u boji kao obaveznog dijela biračkog spiska, eliminisanje b.b. adresa, uparivanje ključnih registara, odnosno baza podataka, olakšavanje postupka terenske provjere sumnjivih birača, uvođenje otiska prstom kao ključnog načina identifikacije birača, a sve kako bismo realizacijom mjera koje smo predložili obezbijedili eliminisanje fantom birača, duplih glasova…

Kada je u pitanju Tivat, ponavljam da je jedinstveni bojkot crnogorskog parlamenta i jedinstveni bojkot izbora od strane svih relevantnih opozicionih političkih subjekata najubojitije sredstvo demokratskog pritiska sa ciljem stvaranja uslova za slobodne izbore. Žao mi je što moram konstatovati da dio opozicionih kolega vuče suprotne političke poteze.

Preporučujemo za Vas