Medenica: Sudski integritet je značajan za stabilnost države i vladavinu prava

U intervjuu za Globalnu mrežu sudskog integriteta Medenica je kazala da je uvjerena da sudstva država članica EU mogu naučiti od drugih sudskih sistema, a posebno od crnogorskog sudstva
1699 pregleda 10 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Sudski integritet je prioritet, jer je veoma značajan za stabilnost države i vladavinu prava, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na međunarodnoj konferenciji Globalne mreže sudskog integriteta, koja se od 24. do 27. februara 2020. godine održava u Dohi.

„Principi na kojima počiva Deklaracija iz Dohe – sudski integritet i sprječavanje korupcije u pravosuđu, obavezuju i podstiču sve njene potpisnice, među kojima je i Crna Gora, na dosljednost u njihovoj primjeni“, naglasila je Medenica.

Globalna mreža sudskog integriteta, osnovana 2018. godine u Beču, pomaže pravosudnim sistemima država članica u jačanju pravosudnog integriteta i sprječavanju korupcije u pravosudnom sistemu. Ove godine, u Dohi se okupilo 120 predsjednika Vrhovnih sudova država članica Ujedinjenih nacija.

Mreža je rezultat Globalnog programa za primjenu Deklaracije iz Dohe (UNODC), koja je usvojena 2015. godine, na Kongresu Ujedinjenih nacija o sprječavanju kriminala i krivičnom pravosuđu.

U intervjuu za Globalnu mrežu sudskog integriteta Medenica je kazala da je uvjerena da sudstva država članica EU mogu naučiti od drugih sudskih sistema, a posebno od crnogorskog sudstva.

"Naime, pravosudni sistemi EU su mogli preuzeti dobar primjer prakse crnogorskih sudova u pogledu rješavanja sudskog zaostatka i starih predmeta, što su često i isticali kao dobar i podsticajan primjer za druge. Što se tiče Sudskog savjeta, samostalnost i transparentnost crnogorskog Sudskog savjeta u izboru sudija i predsjednika sudova je naročito bila očigledna, za razliku od mnogih drugih sudskih savjeta, koji su samo sprovodili proceduru, po predlozima koje su ministri pravde ili predsjednici država podnosili Parlamentima, koji su ih birali. Kada je riječ o saradnji sa regionalnim zemljama, želim posebno da istaknem pozitivno iskustvo u Balkanskoj i Euro-Mediteranskoj mreži sudskih savjeta, u kojoj su bile određene kontakt osobe, zadužene za razmjenu neophodnih informacija i podizanje nivoa koordinacije, u cilju poboljšanja principa samostalnosti, nezavisnosti i transparentnosti", kazala je Medenica.

Bonus video: