Austrija će podržati pristupanje Zapadnog Balkana

Brajović i Sobotka su razgovarali i o parlamentarnoj saradnji kao dobrom modelu u daljem razvoju političkih odnosa, a kao uspješan zajednički projekat navedene su Demokratske radionice koje je inicirala ranija predsjednica parlamenta Austrije Barbara Pramer
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2018. 15:47h

Austrija će tokom predsjedavanja Evropskom unijom (EU) snažno podržati približavanje Zapadnog Balkana zajednici evropskih naroda, rekao je predsjednik austrijskog Nacionalnog vijeća Volfgang Sobotka u razgovoru sa predsjednikom crnogorske Skupštine Ivanom Brajovićem.

Sobotka je ocijenio da Crna Gora može predstavljati uzor i model svojim jasnim zalaganjim na putu ka članstvu u EU.

Iz Skupštine Crne Gore saopšteno je, da je Sobotka ocijenio da Berlinski proces pruža smjernice u procesu prošerinja, ali da ispunjavanje kriterijuma treba da predstavlja temeljni princip napretka država kandidata za ulazak u EU.

Navodi se da su Brajović i Sobotka razgovarali i o prilikama u regionu i evropskoj perspektivi drugih država kandidata.

"Kada je riječ o bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom, predsjednik austrijskog parlamenta smatra istorijske veze, kulturnu povezanost i posvećenost zajedničkoj evropskoj perspektivi dobrom osnovom za jačanje saradnje dviju država u brojnim oblastima, prevashodno u turizmu i kulturi", kaže se u saopštenju.

Brajović se, kako se navodi, zahvalio na iskrenoj podršci Austrije evropskoj politici Crne Gore, između ostalog i kroz prilike za razmjenu znanja i iskustava sa ovom prijateljskom državom.

Brajović i Sobotka su razgovarali i o parlamentarnoj saradnji kao dobrom modelu u daljem razvoju političkih odnosa, a kao uspješan zajednički projekat navedene su Demokratske radionice koje je inicirala ranija predsjednica parlamenta Austrije Barbara Pramer.

"U prijateljskom i iskrenom razgovoru sa predsjednikom parlamenta Austrije, države koja će od jula predsjedavati Evropskom unijom, dobio sam uvjeravanja da će Austrija biti pravi promoter interesa Crne Gore na njenom integracionom putu", rekao je Brajović nakon sastanka.

Rezimirajući posjetu Beču, Brajović je rekao da je u mnogobrojnim susretima sa visokim zvaničnicima OEBS-a i država članica EU, jednodušno ocijenjeno da je Crna Gora dobar primjer doprinosa regionalnoj stabilnosti i da će, ukoliko nastavi postojećim putem i dinamikom, biti prva sljedeća članica EU.

"Crna Gora je veoma prisutna u međunarodnim organizacijama na svim nivoima, a parlamentarna saradnja daje izvanredne rezultate u sticanju objektivne slike o prilikama u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je je razgovarano i o predsjedničkim izborima, o aktivnostima parlamenta na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva.

Ocijenjeno je da je izborno zakonodavstvo izdržalo provjeru na parlamentarnim izborima 2016, a da je sada primjenom preporuka iz izvještaja ODIHR-a obezbijeđen još povoljniji izborni ambijent.

"Sa predstavnikom OEBS-a za medije zajednički je konstatovano da je država - posebno povećanjem budžeta za Javni servis - dosta uradila da obezbijedi pretpostavke za što veću nezavisnost ali i profesionalan i objektivan rad ove kuće, što predstavlja naš zajednički interes", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: