Sud: Perović smijenjena zakonito

Upravni sud odbacio kao neosnovanu tužbu bivše predsjednice SO Kotor
6022 pregleda 7 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Upravni sud Crne Gore odbacio je kao neosnovanu, tužbu bivše predsjednice Skupštine opštine Kotor Dragice Perović (DSS) na odluku o njenoj smjeni sa mjesta čelnice kotorskog parlamenta, saznaju „Vijesti“.

Tu odluku je 27. juna prošle godine, donijela novoformirana odbornička većina DPS-SD-HGI-LP kojoj se pridružila i tadašnja odbornica SDP Bruna Lončarević. Oni su tada sjednicu SO sazvali sami i održali u sali hotela „Vardar“, jer im je tadašnja kotorska lokalna vlast predvođena Demokratama zapečatila i zaključala skupštinsku salu u palati Bizanti.

Upravni sud je nakon skoro osam mjeseci, presudio da je Perovićeva smijenjena zakonito, zato što se po njihovom tumačenju, kao početak roka od 15 dana za sazivanje sjednice SO na kojoj bi se glasalo o njenoj smjeni a koju su tražili DPS i njegovi partneri, računa 5. jun 2019. kada su inicirali predlog. Nedelju dana kasnije, 13. juna je formalizovan zahtjev za zakazivanje sjednice lokalnog parlamenta.

Perovićeva je, pozivajući se na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Opštine Kotor tvrdila da se taj rok računa od dana podnošenja zahtjeva - 13. juna i shodno tome je zakazala tu sjednicu.

Nova odbornička većina predvođena DPS-om međutim, nije htjela da čeka, već je 27. juna u hotelu „Vardar“, bez prisustva predstavnika tada vladajućih partija u SO Kotor, jednoglasno odlučila da smijeni Perovićevu. To je bio uvod u kasnije preuzimanje lokalne vlasti u Kotoru i povratak DPS-a na čelo tog grada.

Bonus video: