Krivokapić: Građanin koji nema pravo na informaciju nije građanin, nego podanik i poslušnik

Poslanik SDP-a je podsjetio da je u Crna Gora od 2004. kada je formirana Komisija za istrage napada na novinare bilo 87 napada na novinare.
6773 pregleda 11 komentar(a)
Krivokapić (lijevo) na današnjoj sjednici, Foto: Luka Zeković
Krivokapić (lijevo) na današnjoj sjednici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2020. 19:50h

Evropski parlamentarci su ukazali na važnost slobode izražavanja i probleme napada na istraživačke novinare, kao i sa političkim uticajem na javni servis.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić rekao je da je samo u 2019. godini bilo 11 napada na novinare po izvještaju policije.

“To pokazuje kakva je godina sa kojom ulazimo u izbore. Građanijn koji nema pravo na informaciju nije građanin, nego podanik ili poslušnik. I to je stanje u kojem se nalazimo”, rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da je u Crna Gora od 2004. kada je formirana Komisija za istrage napada na novinare bilo 87 napada na novinare.

“Nijedan značajniji slučaj nije pravosnažno riješen. Tri su zastarjela – paljenje Vijesti, napad na novinara Softića i novinara Stojovića”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu regionalne prilike i najavu bojkota izbora u Srbiji, sistem domina može biti vrlo jak na čitav region.

“I to je kada autokratija uništi demokratiju, želim da upozorim na ovo, da bismo na sljedećem parlamentarnom dijalogu to pokušali da mijenjamo”, kazao je Krivokapić.

Bonus video: