Vukićević: Potreban jasan plan, a ne simuliranje demokratije

Umjesto države sa nezavisnim institucijama i nezavisnim pojedincima, naša stvarnost su, ističe nezavisna poslanica, zarobljene institucije, nefunkcionalne lokalne samouprave "sa stotinama uhljeba, koje su daleko od servisa građana"
2415 pregleda 4 komentar(a)
Vukićević, Foto: Boris Pejović
Vukićević, Foto: Boris Pejović

Crnoj Gori je neophodan dijalog koji će za rezultat imati jasan plan izlaska iz trenutne situacije, a ne simuliranje demokratije pred evropskim partnerima od kojih se očekuje da moderiraju tokom ovog procesa kao garant stabilizacije društvenih prilika, kazala je nezavisna poslanica Anka Vukićević.

Ona je odgovorila na dopis premijera Duška Markovića kojim je, kako je kazala, pozvana da se uključi u već započeti društveni dijalog.

Vukićević ističe da je "pravi trenutak" da zajednički razmislimo o budućnosti Crne Gore i njenih građana odavno prošao, te da se kasni "punih četrnaest godina".

"Dan nakon referenduma je bio momenat kada se trebao desiti poziv na dogovor o suštinskim ciljevima i interesima za dobrobit države i svih njenih građana. Sve ove godine lagano je gašena nada u stvaranje Crne Gore države vladavine prava, države socijalne pravde, društva jednakih šansi. Zaboravljena su građanska prava koja pripadaju svakom čovjeku i stvoreno duboko podijeljeno društvo. Podijeljeno na one koji su uz skute vlasti ostvarili sve, školovali, zaposlili, izbjegli pravdu, postali ,,uspješni“ biznismeni. Pojedinci, pa i cijele porodice su postajali privilegovani doprinoseći nečasnim radnjama opstanku vlasti koja nas je dovela tu gdje jesmo. Zaboravljeni su ostali oni koji svoj patriotizam nijesu mjerili novcem, koji su htjeli Crnu Goru u kojoj ima mjesta za sve. Oni koji su radom stekli diplome, koji su vjerovali da je znanje preporuka za posao, koji su u privatnom biznisu propadali jer su vrijedni ugovori rezervisani za neke druge. Zaboravljeni su, a istinski su vjerovali u pravo, čast i slobodu Crne Gore", navodi Vukićević.

Umjesto države sa nezavisnim institucijama i nezavisnim pojedincima, naša stvarnost su, ističe ona, zarobljene institucije, nefunkcionalne lokalne samouprave "sa stotinama uhljeba, koje su daleko od servisa građana".

"Veliki broj građana osjeća, prepoznaje nepravdu i na različite načine pruža otpor. Razne građanske inicijative su upozoravale, ukazivale na greške, uzalud. Danas hiljade građana protestuje zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čijem usvajanju nije prethodio prijeko potreban društveni dijalog. Zakon koji je zaokupio pažnju i izazvao brigu cjelokupne javnosti, stavljajući ostale probleme u drugi plan. Ušli smo u izbornu godinu, sa institucijama čije VD stanje predugo traje i u takvim uslovima ne može biti fer izbora, niti ima uslova da normalnost u skorije vrijeme postane naša stvarnost. Ono što se od Vas očekuje je konkretizacija dijaloga i otvaranje ozbiljnih pregovora sa opozicijom u cilju traženja rješenja koja će učiniti da institucije konačno postanu istinski servis građana. Neophodan je dijalog koji će za rezultat imati jasan plan izlaska iz ove situacije, a ne simuliranje demokratije pred evropskim partnerima od kojih se očekuje da moderiraju tokom ovog procesa kao garant stabilizacije društvenih prilika", zaključila je nezavisna poslanica.

Bonus video: