Marković: Zajedno ćemo doći do boljih rješenja u oblastima važnim za proces integracije u EU

Navodi se da je poseban fokus stavljen na predloge za jačanje ljudskih resursa i unapređenje politika za mlade
2738 pregleda 9 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me

Premijer Duško Marković danas je, u okiru inicijative Savez za Evropu, sa predstavnicima Evropskog pokreta u Crnoj Gori i Akcije za ljudska prava (HRA) razgovarao o velikom broju pitanja važnih za napredak na putu evropskih integracija.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je rekao da su razgovori koji se vode u okviru incijative Savez za Evropu konstruktivni i podsticajni.

„Vjerujem da ćemo zajedno doći do boljih rješenja u oblastima važnim za proces integracije u Evropsku uniju (EU), ali i za snaženje društvenog i političkog ambijenta“, kazao je Marković.

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog pokreta Momčilom Radulovićem razmatrana su pitanja vezano za novi model pregovaranja sa EU, vladavinu prava sa posebnim fokusom na borbu protiv korupcije kao i saradnju civilnog društva i Vlade.

Navodi se da je poseban fokus stavljen na predloge za jačanje ljudskih resursa i unapređenje politika za mlade.

O temama vezanim za međunarodne standarde u oblasti ljudskih prava detaljno je razgovarano na sastanku sa izvršnom direktoricom HRA Teom Gorjanc Prelević i njenim saradnicima.

„Razmijenjena su mišljenja i o određenim zakonskim rješenjima u oblasti pravosuđa, jačanju nezavisnosti i odgovornosti u sudstvu, unapređenju ambijenta za rad medija, kao i o aktivnostima u domenu tranzicione pravde kao i prava mentalno oboljelih lica“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku razgovarano i o drugim pitanjima od značaja za vladavinu prava.

Vlada će, kako je saopšteno, razmotriti dobijene predloge i zauzeti konkretne stavove u odnosu na njih.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, ministarka javne uprave Suzana Pribilović i glavni pregovarač Alekandar Drljević.

Bonus video: