Bilčik: Ako nas država pozove, spremni smo da pomognemo

Bilčik kazao da EU može da posreduje u rješavanju institucionalne krize, kao i da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti Crne Gore, ali da se mora rješavati po međunarodnim standardima
5418 pregleda 11 komentar(a)
EU može koristiti recept Sjeverne Makedonije: Bilčik i Brajović, Foto: Luka Zeković
EU može koristiti recept Sjeverne Makedonije: Bilčik i Brajović, Foto: Luka Zeković

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik rekao je da EU može da pomogne u rješavanju institucionalne krize u Crnoj Gori, kao što je to učinila i u Sjevernoj Makedoniji, ali da za njihovo uključivanje nije dovoljan poziv opozicije.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li i na koji način Evropski parlament i Brisel mogu da pomognu u rješavanju institucionalne krize u Crnoj Gori i da li to može uticati na dalje pregovore sa EU, on je istakao da dijalog koji su koristili u Sjevernoj Makedoniji i drugi mehanizam - interparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovdje, “naravno, na zahtjev Crne Gore.”

Na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem nakon sjednice POSP-a, Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savjete. “Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucijama”.

On je ocijenio da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

“Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rješenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica”, istakao je Bilčik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kazao da se mogu uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji:

“Ne možemo doći na poziv samo jednog dijela političkog spektruma, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša djelovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor... Nismo tu nikada sa namjerom da nametnemo neka rješenja, već da podstaknemo dijalog”.

Brajović je rekao da je Crna Gora regionalni lider kad je i pitanju proces EU integracija:

“Naše stvari rješavamo sami, a uvijek je dobrodošlo da imamo otvorenu komunikaciju sa svim našim evropskim partnerima”.

On je kazao da je Crna Gora sposobna da implementira zakone, koji treba da važe jednako za sve. “Ne postoji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da neko bude izuzet od primjene”, rekao je.

Bilčik je nakon sjednice POSP-a kazao da je ova godina naročito značajna, jer Hrvatska kao zemlja iz susjedstva predsjedava EU u prvom dijelu, a nakon nje Njemačka, te smatra da imamo jedinstvenu priliku da “učinimo da postupak proširenja bude politički priporitet za kompletnu EU”.

Bonus video: