Đurović: Da li je vlastima članstvo u EU iskreni cilj, ili samo izborni mamac

"Iako pledira da bude predvodnica regiona, Crna Gora, sa ovakvom vlašću, sve više podsjeća na najbrutalnije antidemokratske sisteme", ukazala je potpredsjednica SNP-a
1062 pregleda 1 komentar(a)
Đurović u Briselu, Foto: SNP
Đurović u Briselu, Foto: SNP

Nakon skoro osam godina pregovaranja sa Evropskom unijom, postavlja pitanje da li je crnogorskom rukovodstvu iskreni cilj članstvo naše države u Uniji ili se radi samo o izbornom mamcu kojim uspješno manipulišu godinama, kazala je potpredsjednica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović u razgovoru sa evropskim parlamentarcima Tanjom Fajon i Andorom Deli u Briselu.

Đurovićeva se u Briselu, kako je saopšteno iz SNP-a, susrela sa zvaničnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropske službe za spoljne poslove i ukazala na "zabrinjavajuću stagnaciju ukupnih reformi, ali i nazadovanje Crne Gore u vitalnim oblastima, kao što su vladavina prava, medijske slobode, primjena demokratije."

Ona je, dodaje se, podsjetila da tokom 2019. godine nije otvoreno jedino preostalo pregovaračko poglavlje (Konkurencija), što je konstatovano i u zajedničkoj izjavi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU (POSP).

"Iako zvanično nije aktivirana “klauzula balansa”, jasno je da dalji nastavak procesa pristupanja EU neće biti dozvoljen sve dok se ne ispune kriterijumi predviđeni Poglavljem 23. Potpuna blokada izbornih reformi i manipulacija Vlade sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, koja je rezultirala najvećim mirnim protestima u istoriji Crne Gore, jasan su pokazatelj degradacije demokratskih kapaciteta i urušavanja sistema vrijednosti, koje je praćeno drastičnim kršenjem osnovnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju SNP-a.

Đurović je, dodaju, ukazala da je sa brojnih međunarodnih adresa poslata jasna poruka da pitanje vjerskih zajednica mora biti riješeno u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava, a naročito u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije iz juna prošle godine, te da je pozvano na nastavak inkluzivnog dijaloga sa svim relevantnim činiocima u vezi sa sprovođenjem spornog Zakona.

"Iako pledira da bude predvodnica regiona, Crna Gora, sa ovakvom vlašću, sve više podsjeća na najbrutalnije antidemokratske sisteme. Nažalost, jedina smo država u čijoj istoriji nikada nije bilo promjene vlasti na izborima. Zarobljene institucije, u kandžama jedne partije, crnogorska su realnost. Vrijeme je da se Crna Gora probudi, promijeni i preuzme odgovornost za svoju sudbinu, jer perspektivne budućnosti neće biti dok o svima nama odlučuje "Prva familija"," zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: