Marković sa predstavnicima Grin houma razgovarao o kvalitetu voda, devastaciji rijeka...

U saopštenju se navodi da su se sagovornici saglasili da je važno dalje unapređivati zakonodavstvo, pooštriti kaznene mjere i kaznenu politiku, kao i podizati svijest građana o značaju odgovornijeg ponašanja prema životnoj sredini
623 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Sadržajan i konstruktivan razgovor o pitanjima zaštite životne sredine predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predstavnica nevladine organizacije Grin houm (Green Home), na čelu sa izvršnom direktoricom Natašom Kovačević, rezultirao je konkretnim sugestijama i predlozima Vladi i administraciji u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

"Na sastanku, organizovanom u okviru inicijative Savez za Evropu, razgovarano je o kvalitetu voda, pitanjima devastacije rijeka, diversifikaciji energetskih izvora u kontekstu očuvanja vodotoka, zaštiti mora, tretiranju otpada kao i o klimatskim promjenama", istakli su iz Vlade.

U saopštenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da je važno dalje unapređivati zakonodavstvo, pooštriti kaznene mjere i kaznenu politiku, kao i podizati svijest građana o značaju odgovornijeg ponašanja prema životnoj sredini.

"Takođe, zajednički je konstatovana neophodnost jačanja institucionalnog potencijala u cilju kvalitetnijeg odgovora na izazove očuvanja zaštite životne sredine. Vlada Crne Gore će razmotriti sve dobijene sugestije na kojima će kroz dalju saradnju i komunikaciju raditi nadležni resori", kazali su iz Vlade.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragana Čenić, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u MORT-u i pregovarač za poglavlje 27 Ivana Vojinović kao i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

Sastanak se organizuje u okviru inicijative Savez za Evropu, koja je pokrenuta sa ciljem prevazilaženja podjela i, kako navode iz Vlade, iznalaženja zajedničkog imenitelja u interesu građana i naše evropske perspektive.

Bonus video: