Marković započeo posjetu Bugarskoj: Razgovori i o pristupu Crne Gore Evropskoj uniji

Bugarska, koja je snažno podržala pristupanje naše zemlje NATO-u, zastupa isti stav i u politici proširenja EU odnosno pristupnog procesa Crne Gore
1673 pregleda 11 komentar(a)
Marković i Borisov, Foto: Gov.me
Marković i Borisov, Foto: Gov.me

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković započeo je jutros zvaničnu posjetu Republici Bugarskoj gdje je doputovao sinoć na poziv predsjednika Savjeta ministara Bojka Borisova.

Markoviću je pred sjedištem Savjeta ministara priređen svečani doček sa najvišim državnim počastima nakon čega su uslijedili zvanični razgovori dviju delegacija i sastanci predsjednika Vlade Crne Gore sa visokim zvaničnicima države domaćina..

Posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Republici Bugarskoj prilika je za produbljivanje saradnje dviju prijateljskih država i saveznica u NATO-u.

Bugarska, koja je snažno podržala pristupanje naše zemlje NATO-u, zastupa isti stav i u politici proširenja EU odnosno pristupnog procesa Crne Gore.

Stoga će teme razgovora Markovića sa najvišim zvaničnicima države domaćina biti nastavak integracionih i reformskih procesa i očekivanja i ambicije Crne Gore u daljim fazama evropske integracije.

Očekuje se razmjena mišljenja o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, u susret majskom samitu EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, kao i o drugim pitanjima od regionalnog i šireg značaja. Posjeta će biti prilika da se ukaže na našu dobrosusjedsku politiku, te posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i svim oblicima regionalnog povezivanja koji su komplementarni sa našim evropskim putem.

Teme sastanaka Markovića biće i intenziviranje međudržavne saradnje u oblastima odbrane, energetike, turizma, poljoprivrede, infrastrukture i saobraćaja kulture i zdravstva te za uspostavljanje saradnje u oblasti sporta i mladih.

Bonus video: