Marković: Miješanje u pitanja slobode vjeroispovijesti i vjerskih zajednica nije dobronamjerno...

"Predsjednik Radev nam je ukazao i sopstvena iskustva prilikom usvajanja njihovog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je pokrenut baš inicijativom predsjednika Radeva. Dakle, ovaj razgovor je pokazao da je Crna Gora na pravom putu. Ja sam naravno poslao garancije da će Crna Gora ovaj izazov riješiti na evropski i demokratski način u korist države i građana", kazao je Marković
9599 pregleda 91 komentar(a)
Marković i Radev, Foto: Vlada Crne Gore
Marković i Radev, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.02.2020. 18:09h

Bugarska prati to što se dešava u Crnoj Gori, saopštio je danas predsjednik Vlade Duško Marković na novinarsko pitanje kako Bugarska kao članica NATO i Evropske unije (EU) ali i većinski pravoslavna zemlja gleda na proteste koji se u Crnoj Gori organizuju povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, budući da je to na konferenciji za medije spomenuo i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Marković je rekao da je i to bila tema na koju je razgovarao i sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim.

"Ne razumiju neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima. Ne razumiju odnos susjeda u odnosu na poziv za posjetu predsjednika Đukanovića Sarajevu. Jednostavno je saopšteno da Crna Gora ima pravo da pitanje slobode vjeroispovijesti i položaja vjerskih zajednica uređuje na sopstveni način u skladu sa Ustavom i da je svako miješanje u ta pitanja nedobronamjerno, nije evropsko i nije dobrosusjedsko. Takva podrška je posebno važna jer dolazi od Bugarske, zemlje članice EU, članice NATO i pravoslavne zemlje. Ohrabreni smo takvim odnosom, pažnjom koja je usmjerena na Crnu Goru i tim povodom podrškom koju je Crna Gora dobila. A predsjednik Radev nam je ukazao i sopstvena iskustva prilikom usvajanja njihovog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je pokrenut baš inicijativom predsjednika Radeva. Dakle, ovaj razgovor je pokazao da je Crna Gora na pravom putu. Ja sam naravno poslao garancije da će Crna Gora ovaj izazov riješiti na evropski i demokratski način u korist države i građana", rekao je Marković.

On je danas završio zvaničnu posjetu Bugarskoj sastancima sa predsjednicom Narodne Skupštine Cvetom Karajančevom i predsjednikom države Rumenom Radevim uz ocjenu da je potvrđena snažna podrška Crnoj Gori u evropskoj integraciji i da su otvorene perspektive još snažnijih bilateralnih odnosa dviju prijateljskih država, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Duško marković, Cveta Karajančeva
Marković i Karajančeva(Foto: Vlada Crne Gore)

"Nesporno, svi zvaničnici, od predsjednika Vlade Borisova, predsjednice Parlamenta Karajančeve, predsjednika države Radeva su dali snažnu podršku Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije očekujući da će novi pregovarački pristup biti podsticajan i da će Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije", rekao je Marković novinarima na kraju posjete.

Premijer je kazao da je na sastancima bilo naravno riječi i o onim pitanjima koja treba da unaprijede ekonomske odnose posebno o turizmu, energetici i poljoprivredi.

"Imamo potpisane sporazume u zdravstvu i u kulturi i danas smo se dogovorili da veoma brzo dođemo i do zajedničkog sporazuma u obrazovanju. Istovremeno na tim ekonomskim pitanjima smo stavili u fokus uspostavljanje avionske veze između Sofije i Podgorice odnosno Varne i Tivta u sezoni", kazao je Marković.

On je dodao da je na svim sastancima bilo riječi i o posebnim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, kojim ove godine predsjedava Bugarska te da je u toj oblasti fokusom na razvoju infrastrukture i infrastrukturnom povezivanju i saradnji u okviru energetskog sektora uvažavajući činjenicu da je Crna Gora sada regionalno energetsko čvorište.

Bonus video: