"OTVOREN PROSTOR ZA PARTIJSKA ZAPOŠLJAVANJA U IZBORNOJ GODINI"

Demokrate: DPS primjenio novi model - zaposli, isplati otpremninu, zaposli

"Čim se ušlo u izbornu godinu, nestali su tonovi iz Vlade Crne Gore o prezasićenosti državne uprave, optimizaciji i moratorijumu na dalja zapošljavanja", navodi se u saopštenju Demokrata
7477 pregleda 11 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Vlada Crne Gore je prethodne godine realizovala plan optimizacije radnih mjesta u državnoj upravi uz isplatu otpremnina, samo da bi otvorila prostor za partijska zapošljavanja u izbornoj 2020. godini, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"To potvrđuje namjera državnih organa da ove godine zaposle još 845 službenika, od čega 638 na neodređeno vrijeme. Dakle, u pitanju je klasično partijsko zapošljavanje i nastavak zloupotrebe novca građana Crne Gore u političke svrhe. Čim se ušlo u izbornu godinu, nestali su tonovi iz Vlade Crne Gore o prezasićenosti državne uprave, optimizaciji i moratorijumu na dalja zapošljavanja", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da je jasno da Demokratska partija socijalista (DPS) novih 845 zaposlenih množi sa tri kako bi pokušala da dobije dodatnih 2.535 glasova, po njihovom starom i široj javnosti poznatom modelu.

"Međutim, za naredne izbore DPS je očito primjenio novi model: zaposli - isplati otpremninu - zaposli. Demokrate su više puta javno upozoravale da će se optimizacija pretvoriti u oslobađanje radnih mjesta radi novih partijskih zapošljavanja, što se upravo i desilo. Takođe, ako uz to dodamo i lokalne budžete, privremene i povremene poslove i ugovore o djelu, uvjereni smo da će se na teret građana u 2020. godini sprovesti više hiljada partijskih zapošljavanja", kazale su Demokrate.

Oni navode i da su pojedini režimski mediji promovisali nova zapošljavanja u državnoj upravi.

"Naravno da je i to dio plana iza kog se krije namjera da se nezaposlenim građanima stvori iskrivljena slika stvarnosti, da lažna nada i omogući DPS funkcionerima da jedan posao obećaju za tri, pet ili više nezaposlenih, ta da na taj način pokušaju povećati broj glasova. Ovako otvorene zloupotrebe javnog novca od strane DPS vlasti mogu biti iznenađujuće samo do momenta dok se ne podvedu pod aktuelni politički trenutak. A on je takav da se DPS urušava i da toj partiji strmoglavo pada rejting što je jasno vidljivo na svakom koraku. Inteziviranje starih modela zloupotreba državnih resursa je zapravo samo pokušaj realizacije plana spašavanja", piše u saopštenju Demokrata.