Đeljošaj: Zakon potvrđuje odgovornost države prema vjerskim objektima

Predsjednik Albanske Alternative je kazao da manjine nikada neće podržati vlast koja bi ugrozila vjersku slobodu bilo koje religije u Crnoj Gori
9095 pregleda 292 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.03.2020. 13:25h

Usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti jasno i decidno samo potvrđuje odgovornost države prema vjerskim objektima i kulturnim dobrima, kazao je predsjednik Albanske Alternative i prvi čovjek Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj.

On je poručio da manjine nikada neće podržati vlast koja bi ugrozila vjersku slobodu bilo koje religije u Crnoj Gori.

"Dešavanja čiji smo svjedoci, a tiču se organizacije protesta, ali i reakcije dijela poslanika u noći kada se usvajao Zakon, je vraćanje Crne Gore dalje od 2006. godine, ovo je ponavljanje 1997. godine, kada smo imali antievropske sljedbenike s jedne strane, i s druge strane proevropske snage. Dvadeset tri godine kasnije, u odbrani antievropske politike na protestima, imamo skoro iste ljude iz 1997. godine koji su danas organizatori protesta, sa samo jednim ciljem, da se zaustavi put Crne Gore ka zapadu i partnerstvu sa EU, kao i najzačajnijim partnerom SAD-om", saopštio je Đeljošaj.

Dodaje i da manjine nikada ne bi podržale zakon koji propagira oduzimanje vjerskih objekata.

"Manjine će uvijek biti garancija kao svugdje u svijetu, da država Crna Gora koju su stvarili svi njeni građani, može da prevaziđe svako iskušenje na njenom putu, i na taj način iznova potvrdi svoju različitost kao bogatstvo koje će da se očuva, kao i stečeni međunacionalni i međuvjerski sklad. Pod lažnom parolom o očuvanju svetinja, ne smije se ugroziti stečeno zajedništvo. Manjine će biti prve koje će stati u odbranu svih svetinja: crkava, manastira, džamija i neće podržati oduzimanje istih od bilo koga. Manjine nikada ne bi podržale zakon koji propagira oduzimanje vjerskih objekata. Manjine nikada neće podržati vlast koja bi ugrozila vjersku slobodu, bilo koje religije u Crnoj Gori. Usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, jasno i decidno samo potvđuje odgovornost države prema vjerskim objektima i kulturnim dobrima.

Nijedan vjerski objekat, kako dodaje, de fakto "nije vlasništvo vjerske organizacije". "Ona su vlasništvo građana i njenih vjernika, vjernici su ih gradili iz svojih priloga ili kao poreski obveznici a sa tim analogno sve što je danas vlašnistvo Crne Gore je naše vlašnistvo, građana Crne Gore, a ne bilo koje vlasti odnosno vlade ili opštine", rekao je Đeljošaj.

Manjine su, dodaje, uvijek bile i biće na strani toga da svi vjerski objekti pripadaju vjernicima.

"I naravno, manjine će kao i uvijek bez razmišljanja biti sa svima ostalima koji čuvaju sva dostignuća u državi. Svi mi koji slavimo, sa našim porodicama, rodbinom, komšijama i prijateljima, zajedno slavimo dva Božića, dva Uskrsa i dva Bajrama i sve ovo definiše današnju Crnu Goru, koja je sa svojom mudrom politikom svima nama omogućila da sve praznike slavimo i poštujemo, bez obzira na vjeru i naciju. Upravo iz ovih razloga, manjine će zajedno sa svim ostalim njenih građananima stati u odbranu svih ovih vrijednosti za koje smo se mukotrpno izborili u Crnoj Gori," zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: