Demokrate: SDT još nije reagovao po prijavi Jokića i Bogdanovića

"Kada se tome doda da Urbanističko građevinska inspekcija i Specijalno državno tužilaštvo još uvijek nisu reagovali po podnijetim prijavama, očigledno je da je DPS režim i u ovom slučaju blokirao nadležne institucije da profesionalno i nepristrasno obavljaju svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju
1781 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Demokrate Crne Gore tvrde da Specijalno državno tužilaštvo još uvijek nije postupilo po prijavi koju su Boris Bogdanović i Vladimir Jokić podnijeli protiv gradonačelnika Kotora Željka Aprcovića i više NN lica.

"Boris Bogdanović i Vladimir Jokić su dana 27.01.2020. godine podnijeli krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu protiv nelegitimno izabranog gradonačelnika Kotora, Željka Aprcovića i više NN lica zbog sumnje da su počinili niz krivičnih dijela produžavajući isteklu građevinsku dozvolu za izgradnju pothodnika u Kotoru. Vrhovno državno tužilaštvo je proslijedilo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu na nadležnost. Istog dana, Bogdanović i Jokić podnijeli su prijavu urbanističko-građevinskoj inspekciji i ekološkoj inspekciji", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Ekološkoj inspekciji je podnijeta prijava zbog toga što je započeto sa građevinskim radovima bez Procjene uticaja na životnu sredinu iako je Uredbom o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu, Lista II, tačka 12, stav L predviđeno da se: “Procjena vrši za vijadukte, tunele, mostove, nadvožnjake i druge putne objekte”. Pored toga tačkom 15 je predviđeno da se Procjena uticaja na životnu sredinu vrši i za sve projekte navedene na Listi II u zaštićenom prirodnom dobru i zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra", navodi se u saopštenju.

Kako saopštavaju, utvrđeno je da za taj projekat nije urađena Procjena uticaja za životnu sredinu.

"Ekološki inspektor je izvršio inspekcijski nadzor, nakon čega je obavjestio podnosioce prijave o izvršenom nadzoru. U postupku nadzora utvrđeno je da za ovaj projekat nije urađena Procjena uticaja na životnu sredinu, s tim što se ova činjenica pokušava relativizovati navodnom potrebom tumačenja odgovarajućeg propisa uprkos jasnom propisivanju takve obaveze u predmetnoj Uredbi", navodi se u saopštenju.

"Kada se tome doda da Urbanističko građevinska inspekcija i Specijalno državno tužilaštvo još uvijek nisu reagovali po podnijetim prijavama, očigledno je da je DPS režim i u ovom slučaju blokirao nadležne institucije da profesionalno i nepristrasno obavljaju svoje nadležnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: