Biraće predsjednika DIK-a

Kandidati su Mišela Manojlović, Aleksa Ivanović i Jovan Vojinović
2137 pregleda 0 komentar(a)
U v.d.stanju dok mu ne izaberu nasljednika: Đorđije Vukčević, Foto: Arhiva Vijesti
U v.d.stanju dok mu ne izaberu nasljednika: Đorđije Vukčević, Foto: Arhiva Vijesti

Poslanici u Skupštini Crne Gore bi na današnjoj sjednici trebalo da izaberu predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Za tu poziciju konkurisali su bivša gradska sekretarka i članica podgoričkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Mišela Manojlović, bivši član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Aleksa Ivanović i bivši sekretar u Opštini Bar, Jovan Vojinović.

O prijavljenim kandidatima, koji su uglavnom ranije imali iskustvo sa izbornom procedurom, članovi Administrativnog odbora će se izjasniti na sjednici, koja je zakazana u devet sati.

Sadašnji v.d. Đorđije Vukčević je 17. januara stekao zakonske uslove za penziju, u koju je trebalo da ide automatski po osnovu Zakona o radu, ali je Administrativni odbor odlučio da ostaje na tom mjestu do izbora nasljednika.

Na dnevnom redu prve ovogodišnje redovne sjednice crnogorskog parlamenta, osim izbora predsjednika DIK-a, je Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske Unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska Agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori.

Poslanici će se izjasniti o Predlogu zakona o potvrđivanju Protokola iz Nagoje o pristupu genetičkim resursima i pravednoj i jednakoj raspodjeli koristi koje proističu iz njihovog korišćenja uz Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti.

Demokratski front (DF) je najavio da će tražiti da se u dnevni red sjednice uvrsti Predlog zakona o porijeklu imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine, a Socijaldemokratska partija (SDP) Zakon o PIO.

Bonus video: