Ivanović predložen za predsjednika DIK-a, Manojlovićeva povukla kandidaturu

Za Aleksu Ivanovića su glasali svi članovi odbora iz vladajuće koalicije
6157 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Biljana Manojlović
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Biljana Manojlović
Ažurirano: 04.03.2020. 10:42h

Administrativni odbor predložio je Aleksu Ivanovića za predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Za njega su glasali svi članovi odbora iz vladajuće koalicije.

O izboru Ivanovića glasaće se danas na sjednici Skupštine na Cetinju.

Drugi kandidat nije dobio nijedan glas.

Poslanici Demokratskog fronta Milutin Đukanović i Milun Zogović su napustili sjednicu prije izjašnjavanja o kandidatima.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja, prethodno je saopštio da je jedan od kandidata za predsjednika DIK-a, Mišela Manojlović, povukla kandidaturu.

Osim nje, prijavljeni su bili Aleksa Ivanović i Jovan Vojinović.

Na sjednici je konstatovano da su prijave Ivanovića i Vojinovića uredne i blagovremene.

Đukanović: Dobili ste partijski zadatak

Član Odbora iz DF-a Milutin Đukanović je prije izjašnjavanja o kandidatima rekao da je te kandidate trebalo pozvati, pa da se otvori rasprava na sjednici Odbora.

"Ima puno pitanja koje treba da im postavimo, o biračkom spisku, o identifikacionom uređaju, anomalijama u izbornom procesu i sl. I u odnosu na ta pitanja DF bi zauzeo stav. Ali to je način na koji vi djelujete. Dobili ste partijski zadatak da izaberete određenog kandidata i to je vaš prepoznatljiv stil. Predsjednik DIK-a je jedna od najvažnijih funkcija, i ako vi hoćete ovako da ga birate to je još jedan dokaz tvrdnji 'partija=država", kazao je Đukanović.

Predsjednik Odbora Luiđ Škrelja rekao je da su to pitanja za predsjednika DIK-a.

"Kada ga izaberemo, onda možete da mu postavite pitanja. Ne znači da će naš predlog kandidata biti prihvaćen i da će ga Skupština izabrati", kazao je Škrelja.

Prema riječima Đukanovića, bio je postignut dogovor da nema izbora predsjednika DIK-a "navrat-nanos".

"Ali juče je hitno sazvan kolegijum predsjednika Skupštine i to je palo u vodu. Logika da ga izaberemo, pa onda da mu postavljamo pitanja je besmisleno. Ali ništa me od vas ne čudi, vi ste stranka na vlasti od 1945. godine", naveo je Đukanović.

Milun Zogović (DF) kazao je da je kanidat Mišela Manojlović povukla kandidaturu iz revolta jer je "postignut politički dogovor da bude drugi kandidat izabran".

"Sve preko koljena, na kalup, bez ozbiljne i detaljne analize. To ne radite slučajno, već da bi ti ljudi aminovali sve nepravilnosti u izbornon procesu", naveo je Zogović.

Škrelja je kazao da nema nikavog revolta, "već je ona kasnije saznala da ima prepreku da bude ravnopravan kandidat".

Mišela Manojlović je bivša gradska sekretarka i članica podgoričkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS). Ivanović je bivši član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, a Vojinović bivši sekretar u Opštini Bar.

Bonus video: