Marković: Crna Gora i njene institucije sposobne da prevaziđu izazove

„Italija vjeruje u demokratska rješenja za procese koji su aktuelni u Crnoj Gori. Dijalogu i demokratskom odlučivanju ne smiju da smetaju nikakva miješanja sa strane“, kazao je Guerini
1424 pregleda 4 komentar(a)
Guerini i Marković, Foto: Saša Matić
Guerini i Marković, Foto: Saša Matić

Crna Gora i Italija kao prijateljske zemlje i saveznici u NATO-u dijele vrijednosti današnje Evrope i smatraju da je integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju uslov stabilnosti ovog regiona i Evrope u cjelini – konstatovali su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ministar odbrane Italije Lorenco Guerini.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, konstatovao da su Crna Gora i njene institucije sposobne da na demokratski način prevaziđu sve izazove.

Guerini je, dodaje se u saopštenju, rekao da Italija pridaje veliku pažnju "hibridnom djelovanju trećih strana" koje bi mogle štetno uticati u zemljama saveznicama i zemljama ovog regiona uopšte.

„Italija vjeruje u demokratska rješenja za procese koji su aktuelni u Crnoj Gori. Dijalogu i demokratskom odlučivanju ne smiju da smetaju nikakva miješanja sa strane“, kazao je Guerini.

Na sastanku su, dodaju iz Vlade, konstatovani odlični bilateralni odnosi dviju država, posebno u ekonomskoj sferi. "Odlična saradnja u oblasti odbrane je krunisana školovanjem naših oficira u italijanskim vojnim akademijama i zajedničkim italijansko-grčkim patrolama u okviru čuvanja crnogorskog neba", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: