SNP: Čeka nas neizvjesna turistička sezona

Dodaju da "veliki problem predstavlja to što domaći radnici, ali i oni iz Srbije i BiH koji su ranije dolazili na rad kod nas, sada lakše mogu otići u Hrvatsku"
923 pregleda 1 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Sudeći po informacijama koje se objavljuju, Crnu Goru čeka još jedna neizvjesna turistička sezona. Naime, već sada je jasno da će ugostitelji i hotelijeri i ovog ljeta imati problem da pronađu dovoljno radnika za nastupajuću sezonu jer sve veći broj građana Crne Gore odlazi u države EU, a najviše u Hrvatsku, saopšteno je iz SNP-a.

"U špicu prošlogodišnje turističke sezone zvanično je zaposleno 25.000 radnika, od čega su 4.500 bili stranci. Prema Vladinoj odluci, ove godine se može ukupno angažovati 15.000 stranih radnika sa mogućnošću dodatnog povećanja za još 5.000", navodi se u saopštenju.

Dodaju da "veliki problem predstavlja to što domaći radnici, ali i oni iz Srbije i BiH koji su ranije dolazili na rad kod nas, sada lakše mogu otići u Hrvatsku".

"Hrvatska ove godine traži 30.000 stranih radnika za rad u ugostiteljstvu i hotelijerstvu i nudi mnogo veće zarade. Podaci Monstata pokazuju da je prosječna prijavljena zarada u ovoj djelatnosti u Crnoj Gori prošle godine iznosila 429 eura, a u Hrvatskoj 720 eura. Još jedna prednost hrvatskih poslodavaca je što u periodu kada ima najviše posla obezbjeđuju uvećane plate zaposlenima, a radnicima iz okruženja pokrivaju i troškove smještaja, ishrane i puta", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, "odnos države Hrvatske prema turizmu je primjer odgovornosti prema ovoj važnoj privrednoj grani i turističkim poslenicima. Istovremeno, stanje u Crnoj Gori pokazuje da vlast nema nikakvu viziju o putu kojim dalje treba da ide naš turizam, te da se još jedna turistička sezona prepušta slučaju i sudbini".

"Pored korona virusa zbog kojeg je već počelo otkazivanje pojedinih aranžmana, ovako nesređena situacija u hotelijerstvu i ugostiteljstvu prijeti da rezultira propalom turističkom sezonom. Uz ostale probleme koji su poznati, kao što su gužve, saobraćajni haos, buka, gradnja u jeku sezone i slično, ostaje nam da se nadamo da će Crna Gora imati sreće kada je turizam u pitanju jer se na znanje i sposobnost vlasti ne možemo osloniti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: