MANS: Katnić javnosti dužan odgovore o crnim fondovima DPS-a

"Javnost je i dalje uskraćeno i za informaciju o tome da li je tužilaštvo i u kojoj mjeri provjeravalo tvrdnje predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića da je nelegalno finansirao DPS, te da je novac davao kako Milu Đukanoviću, tako i blagajnici njegove partije, Milki Vujović", navodi se u saopštenju
1998 pregleda 1 komentar(a)
Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović

MANS je danas od Specijalnog državnog tužioca, Milivoja Katnića, zatražio da hitno informiše javnost o rezultatima dosadašnje istrage o sumnjama da je vladajuća partija svoje izborne kampanje finansirala iz nelegalnih fondova, saopštio je Dejan Milovac iz MANS-a.

"Specijalno tužilaštvo još u aprilu 2018. godine formiralo predmet nakon što je Istraživački centar MANS-a objavio priču o sumnjivim donacijama fizičkih lica Demokratskoj partiji socijalista (DPS) tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine. Podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je postojala ozbiljnja sumnja da je novac iz nepoznatih fondova uvođen u zvanične tokove političke kampanje kroz fiktivne donacije, u ovom slučaju najsiromašnijih stanovnika naselja Vrela Ribnička u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Kako kaže, već skoro dvije godine tužilaštvo vodi istragu o čijim rezultatima javnost nema nikakvu informaciju.

"Javnost je i dalje uskraćeno i za informaciju o tome da li je tužilaštvo i u kojoj mjeri provjeravalo tvrdnje predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića da je nelegalno finansirao DPS, te da je novac davao kako Milu Đukanoviću, tako i blagajnici njegove partije, Milki Vujović", navodi se u saopštenju.

"Da je Knežević bio donator potvrdio je i sam Đukanović odgovarajući na pitanja novinara početkom prošle godine: „Sve to što je rađeno je završavalo na odgovarajućoj adresi u Demokratskoj partiji socijalista, dakle u računovodstvu. Tamo je pažljivo evidentirano, a prema državnim organima su pravljeni onakvi izvještaji kakve su ti organi tražili", saopštava Dejan Milovac.

"Na ovo Đukanovićevo otvoreno priznanje da su postojali fondovi koji nisu prijavljivani nadležnim organima, specijalno tužilaštvo nije imalo bio kakvu reakciju, makar ne onu koja se očekuje od institucije koja je nezavisna od političkog uticaja", kaže se u saopštenju.

Milovac tvrdi da "posljednji podaci koje je objavio MANS o neobjašnjivom bogatstvu Milke Vujović, zaposlene u računovodstvu DPS-a, uz činjenicu da u toj partiji nastavljaju da ćute o tome kako je njihova zaposlena stekla brojne vrijedne nekretnine, dodatno potvrđuju sumnje o načinu na koji se finansira vladajuća partija".

"Nedostatak konkretnih akcija i ovolika pasivnost Specijalnog tužilaštva, kada su u pitanju sumnje u izbornu korupciju, posebno su problematični u izbornoj godini.. Time se šalje veoma opasna poruka da je izborna korupcija u Crnoj Gori nekažnjiva i da tužilaštvo nije nikakva prepreka nastavku takve prakse, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: