"Crna Gora je u većoj mjeri od Srbije država u kojoj vladajuća stranka pljačka državne resurse"

Bajon je rekao da je Fridom haus "zabrinut i zbog presude u slučaju takozvanog državnog udara, povezanog s navodnim državnim udarom tokom izbora 2016. godine"
24322 pregleda 51 komentar(a)
Zastave Crne Gore i Srbije (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastave Crne Gore i Srbije (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Istraživač Fridom hausa Noa Bajon rekao je da je Crna Gora u većoj mjeri od Srbije država u kojoj vladajuća stranka pljačka državne resurse.

"To je duboko zabrinjavajuće i ne smije da se događa u demokratiji i u zemlji koja sarađuje sa Zapadom i koja je članica NATO", kazao je Bajon.

On je upozorio da je u 2019. godini i korupcija uzela maha u Crnoj Gori.

"Godina je počela takozvanom aferom 'Koverat' u kojoj je biznismen i bivši saveznik vladajuće Demokratske partije socijalista priznao da je ilegalno finansirao tu stranku mnogo godina, poslije čega su počeli masovni protesti na ulicama koji nažalost nisu uspjeli da izazovu bilo kakvu političku promjenu", naveo je Bajon za Glas Amerike.

Bajon je rekao da je Fridom haus "zabrinut i zbog presude u slučaju takozvanog državnog udara, povezanog s navodnim državnim udarom tokom izbora 2016. godine".

"Brine nas i što je visoki predstavnik pravosuđa rekao da sudovi nemaju prava da preispituju odluke parlamenta kada su u pitanju imenovanja i razrješenja. To je jedan od početnih izazova za sistem kontrole i podjele vlasti u demokratiji. Registrovali smo i pad u oblasti imovinskih prava, vezan za još jedan korupcionaški skandal čiji su glavni akteri bili zvaničnici Ministarstva održivog razvoja i turizma", naveo je Bajon za Glas Amerike.

Crna Gora je, prema najnovijem izvještaju Fridom Hausa za 2020. godinu, ocijenjena kao djelimično slobodna zemlja i našla se na 62. poziciji.

Bonus video: