Pažin: Zakonom o slobodi vjeroispovjesti Crna Gora afirmisala građanski koncept

Pažin je naglasio da je Crna Gora odlučna i apsolutno sposobna da se odupre svim pokušajima destabilizacije, izražavajući uvjerenje da će dijalog koji je otpočeo sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske dati odgovor na sva nerazumijevanja u rješavanju ovog unutrašnjeg pitanja Crne Gore i staviti tačku na sve pokušaje zloupotrebe vjerskih osjećanja građana
2341 pregleda 14 komentar(a)
Suzan Kolins i Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Suzan Kolins i Zoran Pažin, Foto: Gov.me

Najviši prioritet Vlade Crne Gore je sprovođenje reformi kojima podižemo kvalitet života građana i ispunjavamo obaveze za članstvo u Evropskoj uniji, pokazujući time da Crna Gora zaslužuje da bude prepoznata kao uzor drugim državama našeg regiona koje slijede proevropski kurs, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom susreta u Vašingtonu sa kongresmenkom Šeli Pingri i senatorima Benom Kardinom i Suzan Kolins.

Pažin je naglasio da se u vođenju svoje državne politike Crna Gora bez dvoumljenja rukovodi zapadnim demokratskim vrijednostima, zbog čega je danas punopravna članica NATO-a i na putu da postane prva naredna članica Evropske unije.

Kongresmenka Pingri, koja je kopredsjedavajuća Crnogorskog kokusa u američkom Kongresu, ukazala je na značaj posjete potpredsjednika Pažina za bolje razumijevanje izazova sa kojima se Crna Gora suočava, ali i za informisanje o pozitivnim dešavanjima u zemlji. „Tu smo da podržimo vašu zemlju i očuvanje njenih demokratskih vrijednosti, naročito u vašem regionu, i radujemo se novim prilikama da vam budemo od pomoći,“ naglasila je.

Primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pojasnio je potpredsjednik Pažin, Crna Gora će nakon 14 godina nezavisnosti najzad uvesti pravni red u oblast odnosa države sa vjerskim zajednicama, afirmišući građanski koncept moderne države zasnovane na vladavini prava, poštovanju različitosti i sloboda svih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Senator Kardin je pozdravio odgovornu ulogu i doprinos Crne Gore, kao partnera SAD i članice NATO-a, u očuvanju međunarodnog mira i stabilnosti, a naročito u afirmaciji zapadnih demokratskih vrijednosti na Balkanu.

Senatorka Kolins je osudila kampanju dezinformacija kojom je izložena Crna Gora, izražavajući podršku za riješenost Crne Gore da svoj dalji razvoj zasniva na zapadnim demokratskim vrijednostima.

Pažin je naglasio da je Crna Gora odlučna i apsolutno sposobna da se odupre svim pokušajima destabilizacije, izražavajući uvjerenje da će dijalog koji je otpočeo sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske dati odgovor na sva nerazumijevanja u rješavanju ovog unutrašnjeg pitanja Crne Gore i staviti tačku na sve pokušaje zloupotrebe vjerskih osjećanja građana.

Tokom susreta potpredsjednika Pažina sa američkim zvaničnicima bilo je riječi i o dijalogu koji Vlada vodi sa predstavnicima civilnog društva i medija u Crnoj Gori.

Pažin je ocijenio da ovaj dijalog, koji se vodi na inicijativu premijera Markovića, pokazuje da u crnogorskom društvu postoje ozbiljne progresivne snage, koje su spremne da bez obzira na razlike, sarađuju i zajedno sa Vladom stvaraju novu vrijednost u interesu evropske budućnosti Crne Gore.

Bonus video: