Abazović: Svijet i CG bi bili bolji kada bi više žena bilo inkorporirano u javni život

"Prvo moramo da krenemo od svoje kuće, u ovom slučaju od svoje partije, moramo da omogućimo da žene dobiju više mogućnosti, da budu više zatupljene u organima odlučivanja i da učinimo sve da se osjete potpuno ravnopravnima"
3008 pregleda 7 komentar(a)
Abazović, Foto: Svetlana Mandić
Abazović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki opštinski odbor Građanskog pokreta URA je na platou ispred Robne kuće, performansom pod nazivom "Dame uvijek biraju", cvijećem i poklonima, obilježio je 8. mart, Dan žena i skrenuo pažnju da su žene te koje mogu i moraju da "promijene lice Crne Gore".

Predsjednik GP URA, Dritan Abazović, kazao je da je lijepa stvar kada se okupljaju, a ružna da se žena sjete samo za 8.mart.

"To je nešto što definitivno treba da mijenjamo. Ukoliko zaista želimo da baštinimo rodnu ravnopravnost i ljudska prava, onda svaki dan treba da je 8. mart. Ne zato što neko zaslužuje poseban položaj u društvu, nego što bi svijet, a i Crna Gora, bili bolji kada bi više žena bilo inkorporirano u javni život", poručio je Abazović.

Kako je kazao da bi se to ostvarilo prvo je potrebno da mijenjamo sebe.

Performans "Dame uvijek biraju"
Sa performansa(Foto: Svetlana Mandić)

"Prvo moramo da krenemo od svoje kuće, u ovom slučaju od svoje partije, moramo da omogućimo da žene dobiju više mogućnosti, da budu više zatupljene u organima odlučivanja i da učinimo sve da se osjete potpuno ravnopravnima. Ali isto tako, moj apel svim dragim damama u Crnoj Gori je da iskoriste ogroman prostor koji postoji na javnoj sceni za pripadnice ljepšeg, neka bude pametnijeg, emotivnijeg pola i da se taj prostor koji se nikada nije ispunio u Crnoj Gori, ni zavrijedio dodatnu pažnju, konačno valorizuje na pravi način“, istakao je Abazović.

Ubijeđen je, kako je kazao, da kada bi više žena bilo u javnom životu da bi Crna Gora bila bolja, modernija, urbanija, pomirenija, drugačija, naprednija.

Prva predsjednica Foruma žena URA, Rajka Glušica, istakla je da 8. mart ne čine samo pokloni, cvijeće i izlasci, već da je to dan kada se moramo prisjetiti i podsjetiti na sve one "sjajne žene koje su se vjekovima borile za prava koja danas baštinimo i dan kada treba podsjetiti sve žene u Crnoj Gori da i dalje treba da se bore za svoja prava".

Rajka Glušica
Glušica(Foto: Svetlana Mandić)

"Znamo da je Crna Gora patrijahalno, nekad i muško-šovinističko društvo, u kome žena ima dosta nezgodan položaj. Na ženama je da se izbore, da uzmu budućnost u svoje ruke. Žene su brojnije u Crnoj Gori. Dakle, manjina koja je u suštini većina. Mi imamo snagu, brojnost, imamo pamet, hrabrost, i ja se nadam da će žene biti one koje će promijeniti lice Crne Gore", poručila je Glušica.

Prema riječima prof. dr Tatjane Đurišić-Bečanović, kao što je žena krhko biće, tako su krhka i naša prava.

Tatjana Đurišić-Bečanović
Đurišić-Bečanović(Foto: Svetlana Mandić)

"Nemojmo se zavaravati da smo ih osvojili jednom zauvijek. U onom trenutku kada se javlja neka fizička sila jača od nas, u istom trenutku sva naša prava padaju u vodu i zbog toga ženska prava se uvijek iznova osvajaju, jer su u svakom ratu ona izgubljena i iz temelja se ponovo stvaraju. Žene u Crnoj Gori moraju biti, prvo biti političko biće, koje uzima svoju sudbinu u svoje ruke. To biće izlazi na glasanje i glasa po sopstvenoj savjesti, a ženskoj savjesti vjerovaću da će izgraditi bolju budućnost za ovu, ne baš tako, srećnu državu", kazala je Đurišić-Bečanović.

Marina Radulović, akademska slikarka i predsjednica Foruma žena OO URA Podgorica, istakla je da treba potencirati to što su žene uradile tokom istorije.

"U obavezi smo da potenciramo ovaj dan i vratimo ga u život. U ovoj borbi za drugačije i bolje življenje svih nas, za bolja prava, smo zajedno i mi žene i muškarci", poručila je Radulović.

Bojana Jokić, iz NVO LGBT Forum Progres, istakla je da žene imaju dva izbora, da aktivno učestvuju u društvenom životu Crne Gore i time doprinesu boljem društvu, ili da budu pasivni posmatrači.

Bojana Jokić
Jokić(Foto: Svetlana Mandić)

"Između te dvije odluke ja sam donijela odluku da aktivno učestvujem i da pokušam da pružim svoj doprinos ovom društvu i da pomognem ne samo ženama nego cjelokupnom društvu u Crnoj Gori, tako da bih ovu priliku iskoristila da pozovem sve žene da ne budu pasivni učesnici i da održavaju status kvo, već da aktivno učestvuju i doprinose našem društvu“, poručila je Jokić.

Željka Savković, poslanica u Skupštini Crne Gore, iz Radničke partije, kazala je da su najuspješnije žene u Crnoj Gori, majke i domaćice.

"Borba majki je doživotna a nigdje nije prepoznata, a tako je velika, snažna, hrabra i puna ljubavi", kazala je Savković.

Radnička partija
Predstavnici Radničke partije(Foto: Svetlana Mandić)

Njena koleginica iz Radničke partije Biljana Kovačević istakla je da žene danas imaju prava na život, slobodu, izbor i poštovanje, a da je dug put bio do toga.

"Nažalost, prava koja imamo po konvencijama, mnoge od nas nijesu u mogućnosti da ostvare", kazala je Kovačević i osvrnula se na, i dalje, patrijarhalan odnos prema ženama u Crnoj Gori.

Performansom je prikazan muž koji zarad novca i sitnih ciljeva "prodaje" svoj glas, ali i naređuje ženi za koga da glasa, i njegova supruga koja se na miran i dostojanstven način usprotivila tome glasajući zasebe i budućnost djeteta, dok je na transparentima pisalo "URA za ženu budućnosti", "Glasajte žene" i "Žena branič muža i đeteta".

Bonus video: