Institut alternativa: Samo pet ministarstava objavilo programe rada

"Na današnji dan (6. mart), od 17 ministarstava, svega pet je objavilo Program rada za ovu godinu u skladu sa obavezom iz Zakona o državnoj upravi. To su učinili Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo pravde, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo trogodišnji program rada koji se odnosi na 2019-2021, u oktobru 2019. godine", soapšteno je iz Instituta alternativa
764 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić, Gov.me/B.Ćupić
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić, Gov.me/B.Ćupić

Samo pet ministarstva je ispunilo zakonsku obavezu objave programa rada, dok su samo tri objavila spisak akata koji će biti na javnoj raspravi ove godine, saopšteno je iz Instituta alternativa(IA).

"Na današnji dan (6. mart), od 17 ministarstava, svega pet je objavilo Program rada za ovu godinu u skladu sa obavezom iz Zakona o državnoj upravi. To su učinili Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo pravde, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo trogodišnji program rada koji se odnosi na 2019-2021, u oktobru 2019. godine", soapšteno je iz IA.

Ono što je veći problem od nemogućnosti uticaja na prioritete rada Vlade, kako tvrde iz IA, je to što se o njima nije moguće blagovremeno upoznati.

"Iz godine u godinu, Vlada i ministarstva se ne popravljaju u stvaranju uslova za učešće javnosti u kreiraju javnih politika u Crnoj Gori. Najprije je Vlada, na sjednici održanoj 6. februara, utvrdila Program rada za ovu godinu. Taj dokument ni ove godine nije pripremljen transparentno i participativno, iako Institut alternativa već godinama daje preporuku da ovaj najvažniji akt za određivanje prioriteta rada Vlade treba da bude otvoren za sugestije javnosti. Konsultacije bi trebalo organizovati najkasnije u decembru za svaku narednu godinu i prikupiti ideje građana/ki o čemu bi Vlada trebalo da se posveti u predstojećoj godini", navodi se u saopštenju IA.

Iz ovog nevladinog udruženja dodaju da je jo gora situacija oko spiska zakona i strategija koji će biti na javnoj raspravi tokom ove godine. Spiskove su do sada objavila, kako su kazali iz IA, tri ministarstva - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo pravde.

"Uredbom koja uređuje sprovođenje javnih rasprava propisana je obaveza ministarstava da na svojoj internet stranici i portalu e-uprave, u roku od 15 dana od dana donošenja godišnjeg programa rada, objave spisak zakona i strategija o kojima će u njihovoj pripremi sprovesti javnu raspravu, kratko objašnjenje potrebe za donošenjem zakona ili strategije i druge informacije od značaja za pripremu zakona, odnosno strategije", saopšteno je iz IA.

Iz IA su kazali da sve sve navedeno ukazuje na nezainteresovanost ministarstava da omoguće javnosti da pruži kvalitetan doprinos u kreiraju politika koje su, kako tvrde, od važnosti za život svih građana i građanki.

"Prvi preduslov za konsultovanje javnosti je planiranje i obavještavanje javnosti o prioritetima i obavezama. Kada još uzmemo u obzir masovna odbijanja svih pristiglih komentara zainteresovane javnosti, jasno je zašto iz godine u godinu motivisanost građana da se uključe u javne rasprave opada", zaključuje se u saopštenju IA.

Bonus video: