Sekulić: Odluka Fejsbuka dokaz da je glas slobodnog pojedinca nadjačao uticaj krupnog kapitala

Fejsbuk je saopštio da je donio niz mjera kako bi smanjio širenje dezinformacija i pomogao u sprečavanju stranog miješanja u izbore i uveo viši stepen transparentnosti i autentičnosti oglašavanja
2436 pregleda 4 komentar(a)
Društvene platforme pred paradoksom: Sekulić, Foto: Demokratski front
Društvene platforme pred paradoksom: Sekulić, Foto: Demokratski front

Odluka Fejsbuka, da zbog „sprečavanja stranog miješanja u izbore“ i u Crnoj Gori od sredine marta uvede tzv. “dozvole za oglašavanje” dokaz je da je glas slobodnog pojedinca i grupa nadjačao uticaj krupnog kapitala i njihovih političkih i medijskih eksponenata na društvene procese, smatra koordinator ekspertskog tima DF-a Aleksandar Sekulić.

Fejsbuk je saopštio da je donio niz mjera kako bi smanjio širenje dezinformacija i pomogao u sprečavanju stranog miješanja u izbore i uveo viši stepen transparentnosti i autentičnosti oglašavanja.

“Tražimo autorizacije i proaktivno otkrivanje ili reaktivan pregled mogućih socijalnih pitanja, izbornih ili političkih oglasa u 89 zemalja i teritorija”, saopštio je Fejsbuk. Među tih 89 država i teritorija je i Crna Gora. U oglasu će morari da se navede “ko snosi odgovornost za oglas”.

Sekulić je kazao da se društvene platforme nalaze pred paradoksom.

“Nastale kao produkt materijalističke potrebe za posjedom informacija, a u sadejstvu sa galopirajućim razvojem tehnologija, dovedene su u situaciju da budu žrtve revolucije koju su sami izazvali. Direktna i neposredna demokratija je, kako vidimo i čemu se radujemo, opasna po truli i zastarjeli koncept neoliberalnog poretka koji nam je nametnut”, ocijenio je Sekulić.

On je dodao da uporno “prenemaganje vrha režima Mila Đukanovića, svojim evroatlanskim mentorima, da su sve manje u stanju da represijom održavaju privid vlasti, za posljedicu ima niz ovakavih i sličnih antidemokratskih odluka”.

Bonus video: