ČESTITALA 8. MART

Vučinović: Žene ni do danas nisu ostvarile punu ekonomsku i političku ravnopravnost

"Ženska prava i slobode su obaveza svih nas, da zajednički djelujemo 365 dana u godini, te da se svakodnevno zalažemo za puno ostvarenje ravnopravnosti žena u društvu"
420 pregleda 4 komentar(a)
Vučinović, Foto: Savo Prelević
Vučinović, Foto: Savo Prelević

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović čestitala je 8. mart – Međunarodni Dan žena, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Vučinović je kazala da iako se ovaj praznik proslavlja od 1911. godine, žene ni do danas nisu ostvarile punu ekonomsku i političku ravnopravnost u odnosu na muškarce.

"Međutim, to ne znači da ne trebamo i dalje i u kontinuitetu raditi na osnaživanju i unapređenju prava i sloboda žena. U tom procesu je neophodno da svi društveni subjekti, zajedničkim radom, doprinesu rodnoj ravnopravnosti mnogo više kroz djela, a ne samo kroz riječi. S obzirom na to da je Crna Gora odavno prepoznata kao društvo koje afirmiše politiku evropskih vrijednosti i načela, zasnovanih na dijalogu i međusobnom razumijevanju, time trebamo još više pokazati spremnost da se kroz javni, civilni i svaki drugi sektor, utiče na još kvalitetnije kreiranje politika, neophodnih u osnaživanju žena, a samim tim i cjelokupne zajednice", istakla je Vučinović.

Ona je dodala da ovaj dan ne smije služiti samo kao prisjećanje na davno prošlo vrijeme, kada su se žene prvi put izborile za svoja prava.

"Ženska prava i slobode su obaveza svih nas, da zajednički djelujemo 365 dana u godini, te da se svakodnevno zalažemo za puno ostvarenje ravnopravnosti žena u društvu. Trebamo biti svjesne da imamo dovoljno sposobnosti i znanja da se borimo i izborimo za naše ciljeve, kroz sve relevantne institucije, jer većom participacijom žena na svim nivoima odlučivanja, dobivamo i veća prava za nas same. U to ime, neka 8. mart bude samo još jedan dan u godini, u kojem radimo i potvrđujemo važnost i neminovnost našeg postojanja i djelovanja", poručile je Vučinović.

Preporučujemo za Vas