MVP Zaharovoj: Glava CG je okrenuta za 180 stepeni, ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice

U saopštenju MVP Crne Gore se navodi da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti dio svakog unutrašnjeg pravnog poretka i ekskluzivno pravo nacionalnog zakonodavstva svake nezavisne i slobodne države
6939 pregleda 13 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Tviter
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Tviter

Glava Crne Gore, kako to sugeriše portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, zaista jeste, okrenuta za 180 stepeni, ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, vjerovatno, suštinski razlog našeg, nadamo se prolaznog, nerazumijevanja, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (MVP).

Zaharova je juče rekla da Rusija nema naviku da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja i Crna Gora po tom pitanju nije izuzetak.

"A, ako crnogorsko rukovodstvo želi da nađe one koji se mešaju u njena unutrašnja pitanja onda je potrebno da okrenu glavu za 180 stepeni i da pogledaju na sasvim drugu stranu. Onda će možda vidjeti ko se miješa u njihove unutrašnje stvari", kazala je juče Zaharova, prenio je Tanjug.

Na taj način Zaharova je odgovorila predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću o navodnom ruskom miješanju u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Zaharova je naglasila da "krivce treba tražiti na sasvim suprotnoj strani".

U saopštenju MVP Crne Gore se navodi da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti dio svakog unutrašnjeg pravnog poretka i ekskluzivno pravo nacionalnog zakonodavstva svake nezavisne i slobodne države.

"Iako u ovoj oblasti ne postoje tvrdi i jasno kodifikovani međunarodni standardi, Crna Gora je, bez obaveze da to učini, i ovaj Zakon pripremala, usaglasila i usvojila uz pomoć i konsultacije sa Venecijanskom komisijom, dakle uz saglasnost najuglednijih evropskih i globalnih autoriteta kada je riječ o ovim pitanjima. Potpuno je stoga neobjašnjivo i krajnje neuvjerljivo kako bi usvajanje jednog zakona, identičnog ili vrlo sličnog sa bilo kojim zakonom ovog tipa u bilo kojoj sekularnoj demokratskoj državi, uz to donesenog na pomenuti način, u jednoj maloj državi na Zapadnom Balkanu, moglo imati "svjetski značaj, odjek i uticaj na globalno jedinstvo pravoslavnog svijeta", kako se to tvrdi u izjavi portparolke ruskog MID-a. Još je manje jasno kako je moguće da ovakve i slične izjave, u periodu prije i nakon usvajanja zakona, nijesu miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore", kazali su iz MVP Crne Gore.

Zaharova je juče govoreći o usvojenom Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori rekla da ta situacija nesumnjivo izaziva ozbiljnu zabrinutost.

"Mi smo davali komentare o tome jer su nas to pitali i zato što ta tema ima svjetski značaj i odjek", kazala je ona.

Bonus video: